Rádce Aha! Motoristické nástrahy zimy: Pneumatiky, baterie, kapaliny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Motoristické nástrahy zimy: Pneumatiky, baterie, kapaliny

Jak připravit auto na zimu?
Jak připravit auto na zimu? (Foto scom, zdroj Adac.de)

Sníh, led a teploty pod nulou. To vyžaduje od řidičů nejen větší obezřetnost, ale i speciální výbavu, bez které hrozí na silnicích problémy. A zimní pneumatiky jsou jen začátek.

Stačí být pod nulou

Zimní výlet na hory, nebo sváteční návštěva rodiny zasněženou krajinou. Delší výlety v zimě vyžadují v autě speciální výbavu. Přípravě se ale nevyhnete, ani když s autem v zimě jen popojíždíte po městě. Stačí, aby teplota spadla pod nulu, a nepřipravené auto může začít stávkovat. Takhle se problémům vyhnete.

Pneumatiky jsou základ

Nejčastější příprava řidičů na zimu je přezutí na zimní (či nové celoroční) pneumatiky. Ty jsou u nás povinné od začátku listopadu do konce března, pokud se na silnicích nachází led, sníh či námraza, nebo je můžete předpokládat. Navíc je potřebujete za dopravní značkou zimní výbava. A to bez ohledu na počasí! Do kufru si přibalte i sněhové řetězy a naučte se je používat.

Kapaliny nesmí zmrznout

Zimní kapalina do ostřikovačů a nemrznoucí směs v chladiči. Díky nim vám mráz neroztrhá chladič a nádržku ostřikovače.

Bez baterie nevyjedete

Startování je v zimě těžší a nízká teplota ubírá baterii kapacitu. Snadno se tak stane, že po ráno točíte klíčkem a motor nechce naskočit. Vyplatí se baterii regenerovat v nabíječce, vyhýbat se krátkým trasám, a pro případ nouze vozit s sebou neustále startovací kabely či nouzový zdroj.

Tankujte plnou

V zimním období mějte neustále v nádrži co nejvíce paliva. I v případě nenadálé kalamity či zácpy se budete moci hřát běžícím motorem a nerozhodí vás ani dlouhé stání v koloně.

Nouzová výbava

Na delší cestu v zimě si do auta přibalte i dostatek tekutin, energetickou tyčinku a teplou deku pro případ, že uvíznete v koloně. Do kufru si přibalte lopatku na odhrabání sněhu a může se hodit i pytlík s pískem nebo kočičím stelivem na podsypání kol na ledu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.