Král pálenic Bohumil Žákovský: VYPÁLIL UŽ 3 MILIONY LITRŮ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Král pálenic Bohumil Žákovský: VYPÁLIL UŽ 3 MILIONY LITRŮ!

Bohumil Žákovský dnes.
Bohumil Žákovský dnes. (Foto Aha! – Jana Gogová, rodinný archiv)

Kulaté osmdesátiny letos oslaví Bohumil Žákovský. Pálenice, kterou založil jeho děda Antonín v roce 1923 v Lukově u Zlína, zase dovrší stovku let nepřetržitého provozu. Pan Bohumil už do ní chodil coby malé dítě a sám vyrábí moravské pálenky od mládí. Zrovna završil 63. sezonu.

„Tahle nebyla nejlepší, do švestek se daly mšice, ubralo to na zralosti i aroma. Takže jsme zavírali už pár dnů před vánočními svátky. Ale pamatuji si, že jsme například před padesáti lety při báječné úrodě ovoce a hlavně švestek končili až zkraje dubna,“ vypráví přímo v pálenici, kam to má ze svého rodinného domu opravdu pár kroků, Bohumil Žákovský.

Začal brzy

„Když jsem začal v roce 1950 chodit do školy, vždycky jsem hned po vyučování hodil aktovku do kouta a už jsem byl v pálenici. Ta vůně mne pohlcovala, bavila mne práce, pomáhal jsem třeba s přikládáním dřeva. A pak jsem to v roce 1959, když mi bylo 16 let, už zkusil sám. No, a vydrželo mi to dodnes,“ říká vitální muž. V pálenici strávil celý život.

Bohumil Žákovský při práci v roce 2006.

„Kdepak se v ní opít, to nejde, je to velmi náročná práce, důležitý je každičký úkon. Od nalévání kvasů přes přikládání, kontrolu výsledného produktu až po nalévání nové kořalky do demižonů. Vždycky jsem si až na konec dal rád se spokojenými zákazníky štamprli,“ usmívá se.

Neuvěřitelné rekordy

Odhadem mohl vypálit za více než 60 let asi téměř tři miliony litrů švestkové slivovice a jejich příbuzných z dalších druhů ovoce. Nejvíce vypálil při obrovské úrodě dva roky po sobě, v letech 1972 a 1973. Vždy to bylo kolem 78 000 litrů pálenky.

Chvála neomrzí

Pálí už 63 let. Jak dlouho u toho ještě vydrží? „To se uvidí, bude-li sloužit zdraví, nemám důvod končit, i když už bývám docela unavený. Ovšem za pochvalu a spokojenost kamarádů a známých i neznámých z širokého okolí mi to pořád stojí,“ tvrdí jeden z nejzkušenějších odborníků na výrobu lihovin v Česku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.