Kuriozita v Homoli u Panny: Ženy si panenství brání samy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kuriozita v Homoli u Panny: Ženy si panenství brání samy

Májku vztyčili 1. května.
Májku vztyčili 1. května. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Homole u Panny)

Oblíbená tradice českých vesnic má také jednu ne moc milou povinnost. Je nutné, když se májka vztyčí, aby ji dnem i nocí chránili mládenci před pokácením nebo dokonce krádeží. Celý měsíc tak hlídkují například v Homoli u Panny u Litoměřic. A když dojdou chlapi, musí si symbol lásky a panenství pohlídat dokonce místní ženy.

Homolským rodačkám

Lídě Frýbové (33), Štěpánce Mužíkové (33) a Ilče Oplištilové (32) není lhostejná pověst jejich obce. „Většinou tu hlídají pánové, ale dobrovolníků není zase tolik a proto jsme se do hlídkování u naší máje zapojily i my,“ vysvětlila Ilča, jež ve vesnici zastává také pozici místostarostky. Trojice dam se proto vyzbrojila teplým oblečením, dobrou náladou, buřty a také veselým kalíškem. „Víno musí být, ale samozřejmě v rozumném množství, abychom třeba neusnuli,“ usmívá se se sklenkou v ruce Lída.

Za světla ještě ochotně pózují pod májkou, se soumrakem ale začíná ženám kručet v břiše a dají se do opékání buřtů. „Ze zkušeností víme, že největší krize přichází ale až kolem třetí hodiny ráno. To bývá také čas, kdy se chlapi z okolí snaží májku ukrást,“ přiblížila Štěpánka. Strach ale hlídačky nemají. V případě, že by chtěl někdo jejich obří májku pokácet, mají jasné úkoly. „Musíme mít především nabitý mobil, abychom mohli okamžitě zavolat muže, kteří se už postarají o zbytek,“ dodává místostarostka. Noc byla sice dlouhá, ale nakonec úspěšná. I tentokrát se podařilo májku uhlídat.

Loni měla namále

Vesnice letos hlídky posílila. Loni totiž o májku během jedné noci téměř přišla. „Hlídal tehdy manželský pár v autě a nad ránem najednou oba usnuli. Toho využili siláci z Chudoslavic a májku pokáceli. Odvézt ji už ale nestihli, hlídači se vzbudili a vlastním tělem kmen ubránili,“ směje se starostka Homole u Panny Dáša Mužíková.

Proč se kácí

Májka a zvláště pak její zdobený věnec pod vrcholem symbolizuje lásku a především panenství mladých dívek ve vesnici. Pokud mládenci ze sousedních obcí májku ukradnou, kradou tím také symbolicky toto panenství pro sebe. Pro vesnici je to veliká ostuda.

Místo tradice basa?

V poslední době se kradení májky objevuje i v policejních svodkách. Jako například loni, kdy musela policie prověřovat oznámení o pokácení májky v Nihošovicích na Strakonicku. Případ byl ale nakonec odložen. V roce 2019 zase policisté řešili ukradenou májku v Plánici na Klatovsku nebo v Čimelicích na Písecku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.