Řidiči, pozor! Významné změny v bodovém systému | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Řidiči, pozor! Významné změny v bodovém systému

Kromě jiného můžete za alkohol za volantem přijít o řidičák až na rok a půl.
Kromě jiného můžete za alkohol za volantem přijít o řidičák až na rok a půl. (Foto Profimedia)

Dopravní revoluce čeká od příštího roku snad na všechny účastníky silničního provozu. Vláda včera schválila silniční novelu, která mění bodový systém tak, jak ho známe doposud.

Nynější systém trestných bodů by se měl zjednodušit z pěti sazeb na tři, tedy nově bude možné přidělit dva, čtyři nebo šest bodů. Například u řízení pod vlivem alkoholu řidič dostane šest bodů namísto nynějších sedmi, zaplatí ale pokutu ve správním řízení až 25 tisíc Kč namísto dnešních až dvaceti. Za závažné přestupky, jako je vjezd na červenou na železniční přejezd, půjde na místě uložit až 5,5 tisíce.

U méně závažných přestupků, jako jsou zapomenuté doklady, bude hrozit nižší pokuta, věc také nově půjde vyřešit domluvou. „Snažíme se také o to, aby co nejvíce přestupků šlo řešit na místě, protože takový trest má zásadní význam,“ řekl k tomu ministr dopravy Martin Kupka (47, ODS). Schválená novela také umožní usednout za volant lidem už od 17 let. Ti ale – až do dovršení osmnácti – budou moci vyjet jen pod dohledem tzv. mentora, tedy řidičsky zkušené a zároveň bezúhonné osoby. Norma však ještě musí projít Parlamentem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.