Muž, který sestrojil bombu pro atentát nad Lockerbie (1988), je ve vazbě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Muž, který sestrojil bombu pro atentát nad Lockerbie (1988), je ve vazbě!

Adžíla Muhammad Masúd za mřížemi.
Adžíla Muhammad Masúd za mřížemi. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Dostane se obětem a pozůstalým hrůzného atentátu na let společnosti Pan Am nad skotským Lockerbie aspoň po letech satisfakce? Jsme tomu blíž, Spojené státy totiž mají ve vazbě Libyjce, který měl sestrojit bombu pro masakr 270 lidí!

Nečekanou zprávu nejprve »pustila« skotská prokuratura, pak ji ale potvrdila i americká strana. Tamní ministerstvo spravedlnosti už dokonce obvinilo Adžílu Muhammada Masúda z účasti na nejkrvavějším teroristickém útoku na britském území. Američané nesdělili, jak se podařilo muže zadržet, každopádně drží Libyjce ve vazbě. Stanout má před soudem ve Washingtonu. Bude tak prvním z údajných pachatelů atentátu, kterého budou soudit na americkém území. Z 270 obětí útoku z roku 1988 mělo 190 americké občanství.

Přepis výslechu

Muž byl považován za experta na výbušniny režimu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Měl být také strůjcem výbušného zařízení umístěného na památném letu z Londýna do New Yorku. Američtí se vyšetřovatelé se o něj začali více zajímat, když získali přepis Masúdova výslechu z roku 2012. Libyjským bezpečnostním složkám po pádu Kaddáfího režimu přiznal, že sestrojil bombu a spolupracoval na jejím umístění na palubu letadla. Operaci nařídila libyjská tajná služba a Kaddáfí mu za operaci poděkoval!

Víte, že...

...jediným odsouzeným za atentát byl až dosud důstojník libyjských tajných služeb Abdal Basat Alí Midžrahí? V lednu 2001 dostal doživotí a mezitím již v base zemřel. Foto Reuters, Profimedia.cz



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.