Tak blízko Česka... Terorista zabíjel ve Vídni. Hrdinové odtahovali oběti do bezpečí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tak blízko Česka... Terorista zabíjel ve Vídni. Hrdinové odtahovali oběti do bezpečí

Útočník Kujtim Fejzulai.
Útočník Kujtim Fejzulai. (Foto Twitter, YouTube, Profimedia)

Rakouskem otřásá šokující teroristický útok. Po zuby ozbrojený radikál střílel na ulici v centru Vídně a zavraždil 3 lidi, další oběť podlehla svým zraněním. Policie útočníka zastřelila. Jedná se o první teroristický útok tohoto typu v Rakousku.

Útoky začaly kolem osmé hodiny večerní místního času poblíž synagogy v Seitenstettengasse. Podle rakouského ministra vnitra byl atentátníkem, jehož v pondělí večer policie zastřelila, Kujtim Fejzulai, který byl příznivcem teroristické organizace Islámský stát (IS). Dvacetiletý terorista s kořeny v Severní Makedonii, jenž byl 5. prosince loňského roku propuštěn z výkonu trestu (za teroristické spolčení), střílel do lidí na zahrádkách okolních barů a restaurací. V těch bylo v té chvíli plno, neboť pro Vídeňany to byla poslední možnost si vyrazit před koronavirovým lockdownem.

Bez výuky

Rakouský kancléř Sebastian Kurz útok označil za »odporný terorismus«. „Policie aktivně jedná. Nikdy se terorismem nenecháme zastrašit,“ napsal Kurz na svůj Twitter. Ministerstvo vnitra občany nabádá, aby se prozatím vyhýbali centru. Vídeňské školy zrušily výuku a vyzvaly rodiče, ať děti drží doma. Podle policie byli zavražděni dva muži a jedna žena, další žena zemřela na následky zranění. Čtrnáct dalších bylo podle rakouského kancléře zraněno, sedm má být v kritickém stavu. Mezi oběťmi nejsou žádní Češi. „Je potvrzené, že útok byl islamistický,“ uvedl včera kancléř. „Byl to útok z nenávisti, z nenávisti k našim životním hodnotám, z nenávisti k našemu způsobu života, z nenávisti k naší demokracii, ve které jsou si všichni lidé rovni,“ dodal.

"Selhání celého systému", generál Šedivý o vídeňských útocích. Varuje před terorismem v Česku

Video se připravuje ...

Na útěku?

Terorista byl během policejního zásahu zastřelen. Podle policie však mohli být útočníci až čtyři. Střílelo se totiž ještě na pěti dalších místech. V návaznosti na útok proto došlo už k 15 policejním raziím. Několik osob bylo zatčeno. Ministerstvo vnitra se však domnívá, že jeden z útočníků je stále na útěku. Lidé už policii zaslali přes 20 tisíc videí, které by mohly pomoci k identifikaci útočníků. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že pachatelů mohlo být víc – maximálně čtyři.

Zatýkání

Rakouská police provelda velkou razii a podle některých informací měla zadržet dalších 12 podezřelých – ve Vídni a v St. Pöltenu. Má jít o osoby ve věku 16 až 25 let pocházející z Rakouska, Bangladéše a Čečenska.

Kdo byl zabiják

● 20 let ● občan Rakouska a Severní Makedonie

● radikál a sympatizant Islámského státu

● ozbrojen automatickou zbraní, pistolí, mačetou a napodobeninou vesty s výbušninami

● loni byl odsouzen ke 22 měsícům vězení kvůli teroristickému spolčení

● v roce 2019 se pokusil utéct do Sýrie, kde se chtěl připojit k IS

Hrdinové

Vídeňský útok má i své hrdiny: Mikaila Özena a Recepa Gültekina, kteří se do Vídně přistěhovali z Turecka. „Chtěli jsme si jen dát kafe a najednou jsme byli uprostřed bojiště, všude byla krev,“ řekl Mikail. Přátelé neváhali a okamžitě zraněným poskytli první pomoc. Zřejmě tím zachránili několik životů.

Na Slovensku por munici

Muž považovaný za pachatele pondělního teroristického útoku ve Vídni navštívil v polovině července Slovensko, aby si zde obstaral munici pro útočnou pušku kalašnikov. Informoval o tom rakouský list Heute. Tento typ zbraně byl při útoku použit spolu s další ruční střelnou zraní a také mačetou, uvedl list. Mladík na Slovensko údajně jel se svým známým. K cestě použil auto matky jistého Kosovana, kterého policie podle deníku považuje za jeden z jeho podezřelých kontaktů, neboť je úřadům několik měsíců či let znám svými radikálními postoji.

Teror v centru Vídně: Čtyři mrtví civilisté i jeden z útočníků, řada raněných a pachatelé na útěku

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.