Letní pneumatiky ještě mít můžeme: (NE)Přezouváme na zimní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Letní pneumatiky ještě mít můžeme: (NE)Přezouváme na zimní

Test zimních pneumatik
Test zimních pneumatik (autoevolution.com)

Čas přezouvání auta na zimní obutí je tu. S návštěvou pneuservisu ale díky počasí nemusíme spěchat. Přesto bychom měli začít jezdit opatrněji. Jako by už zima byla.

Zákon nás zatím nenutí

Zákon nám přikazuje zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, ale pouze pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu či ledu, nebo je lze předpokládat. A to teď rozhodně nelze, takže kvůli zákonu s přezouváním pospíchat nemusíte.

Hranice 7 stupňů

Při teplotách kolem 7 °C začínají mít zimní pneumatiky nad letními navrch. Letní totiž vlivem zimy tvrdnou a ztrácejí své schopnosti. Pokud tedy jezdíte především v chladnějších oblastech, nebo v noci, ráno a večer, kdy teploty padají i pod tuto hranici, s přezouváním neváhejte.

Letní jízdě odzvonilo

Přestože letní gumy jsou pro řadu řidičů stále lepší volbou než zimní, měli bychom se na silnicích chovat jinak než v létě. Mlha, vlhko, kluzko a šero totiž dokážou být zrádné. Navíc podle zkušeností České asociace asistenčních služeb (ČAAS) jezdí na nevhodných pneumatikách každý pátý šofér u nás. „Doporučujeme řidičům, aby na podzim přizpůsobili jízdní styl aktuálnímu stavu vozovky. I když ještě není období, kdy používání zimních pneumatik upravuje zákon a letní pneumatiky mají v těchto teplotách lepší vlastnosti i na kluzkém podkladu, je potřeba přistupovat k jízdě podobně opatrně jako v zimním období,“ říká Aleš Povr z ČAAS.

Celoroční? Kolem nuly...

Podle letošního testu pneumatik Autoklubu ČR jsou v nenáročných podmínkách celoroční gumy dobrou volbou. Především při teplotách kolem nuly a na suché vozovce. „Tyto pneumatiky by měli využívat ti řidiči, kteří necestují často do hor a v zimě vyrazí na silnice spíše sporadicky. Jeden víkend za lyžařským sportováním do hor lze určitě zvládnout i s celoročními. Stále ale platí, že pro celoroční vášnivé motoristy jsou nejbezpečnější zimní pneumatiky v zimě a letní v létě,“ vysvětluje Libor Budina, ředitel Road Safety Autoklubu ČR.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.