Porcování funkcí v horní komoře: Kdo v Senátu ostrouhá? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Porcování funkcí v horní komoře: Kdo v Senátu ostrouhá?

Schůze je plánována na středu 2. listopadu.
Schůze je plánována na středu 2. listopadu. (Foto ara)

Někteří budou vyjukaní, jiní budou za zkušené harcovníky. Už za týden se poprvé sejde horní komora v novém složení. A bude si volit nové vedení. Jak se nakonec rozporcuje senátní »medvěd«? Podle informací Aha! některé známé tváře ostrouhají.

Zářijové volby do Senátu vyhrály ODS a TOP 09, které získaly nejvíce mandátů a mají největší klub s 36 členy. Podle očekávání má proto post předsedy obsadit někdo z modro-fialových. „Kandidátem na předsedu je Miloš Vystrčil,“ řekl Aha! šéf tohoto klubu Zdeněk Nytra (61, ODS), který neočekává, že by Vystrčil ve volbě neprošel. Ten tento post zastává od února 2020, kdy vystřídal Jaroslava Kuberu (†72, ODS).

Výměna s Drahošem

Jasné ale je, že senátoři budou mít nového prvního místopředsedu. Tím byl doteď Jiří Růžička (74, za TOP 09). Ten ale podle zjištění deníku Aha! pozici znovu zastávat nebude. „Tento post připadne hnutí STAN a jejich kandidátem je pan Drahoš ,“ prozradil Aha! Nytra. Podle něho se tito dva pánové jen vystřídají. Jiří Drahoš (73) byl doteď šéfem školského výboru, nově se ale stane místopředsedou a Růžička zase místo něho povede výbor.

Bez ANO a Pirátů

Svého zástupce ve vedení komory budou mít také lidovci. „Na post místopředsedkyně Senátu jsem byla navržena já,“ potvrdila Aha! Jitka Seitlová (68, KDU-ČSL). Svého zástupce ale nebudou mít v čele dva zbývající senátorské kluby, a to společný klub ANO s ČSSD a druhý SEN 21 s Piráty. „Ve vedení komory budou ještě další dva zástupci ODS a TOP 09, a to Tomáš Czernin a Jiří Oberfalzer. Klub ANO a ČSSD bude vést mandátový a imunitní výbor. Ve vedení nebude,“ dodal Nytra.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.