Chudáka medvěda ze Španělska museli uspat: Ztracený se sudem na hlavě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Chudáka medvěda ze Španělska museli uspat: Ztracený se sudem na hlavě!

Medvěd s naraženým sudem bloudil krajinou…
Medvěd s naraženým sudem bloudil krajinou… (Foto Junta Castilla y León.)

Hodně zvláštní případ byl k vidění ve španělském městě Páramo del Sil. Jeden z obyvatelů zavolal na místní veterinární stanici, a když veterináři přijeli na místo, našli zmateného medvěda pobíhajícího s naraženým sudem na hlavě.

Zvíře druhu medvěd hnědý dezorientovaně běhalo po okolí, kvůli plastové nádobě na hlavě se nemohlo ani najíst. Na místo spadající pod správu autonomní oblasti Castilla y León na severozápadě Španělska se okamžitě rozjeli veterináři, zástupci místních úřadů i vojenské junty, aby šelmu uspali a pomohli jí. S koordinací akce pomáhali také členové zdejší nadace pro ochranu přírodního dědictví.

Veterinárnímu týmu se podařilo medvěda zasáhnout šipkou s anestetiky, zvíře usnulo zhruba za dvanáct minut po zásahu. Sud z hlavy byl zvířeti odstraněn bez větších problémů. Není známo, jak se nádoba medvědovi dostala na hlavu ani jak dlouho se jí nemohl zbavit. Veterináři zjistili, že jde o samce vážícího 98,5 kilo a navzdory tomu, že nějakou dobu nejedl ani nepil, nejevil známky dehydratace. Zvíře dostalo obojek k sledování polohy a vrátilo se do volné přírody.

Obnova populace

Populace medvěda hnědého v oblasti Castilla y León před časem téměř vyhynula. Úřady proto spustili na její obnovu projekt, který se stal úspěšným. V oblasti nyní žije na 370 exemplářů této šelmy. Součástí projektu je i monitorování medvědů a možnost jejich zaplašení pro případy, že by se přiblížili k lidským obydlím.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.