Ošetřovatelky Domova pro seniory v Ostravě: Týraly seniorky?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ošetřovatelky Domova pro seniory v Ostravě: Týraly seniorky?!

Monika H. (v bílém) a Šárka Š. (v zeleném) odmítají, že by seniorky týraly.
Monika H. (v bílém) a Šárka Š. (v zeleném) odmítají, že by seniorky týraly. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Nejméně 15 klientek (76 až 95) trávících své stáří v Domově pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě podle žalobkyně údajně týraly, ponižovaly, zanedbávaly ošetřovatelky Monika H. (42) a Šárka Š. (56). U soudu jim za to nyní hrozí pět let.

Při výčtu činů, kterých se měly na babičkách obě dopouštět, tuhne až krev v žilách. Jedné měly prý zlomit silným škubnutím ruku a při neopatrné manipulaci druhé zase nohu v nártu. S další ženou měly mlátit o postranici u postele, jiné udělat bouli na hlavě. Seniorka jim také spadla z vozíčku. Pokud stařenka nemohla chodit, nechaly ji plazit... „Některé ženy také oslovovaly těmi nejhrubšími výrazy, křičely na ně, při provádění osobní hygieny jim říkaly, že smrdí, že je musí přebalovat. Nutily je také k rychlé konzumaci jídla, a pokud to nestihly, jídlo jim doslova odtrhly od úst,“ řekla žalobkyně Jiřina Navrátilová.

Prý je to výmysl

Obžalované tvrdí, že je vše jen výmyslem kolegyně, s níž tehdy v oddělení D1 v prvním patře domova v době od května 2017 do května 2019 pracovaly. A byla to právě kolegyně Gabriela L. (50), jež na jejich činy upozornila vedení i samotného ředitele. Ten ve své výpovědi vše bagatelizoval a postavil se za obě obžalované. „Neříkám, že se tu něco takového nemohlo stát, ale v takové míře tedy opravdu ne,“ hájil podřízené ředitel Radek B. A tvrdil, že se případ neměl medializovat, ale řešit pouze interně. Soud pokračuje výslechy dalších svědků, mnohé z týraných žen ovšem zemřely...

Tři na 41 pacientek

Ošetřovatelky nesouhlasí s obžalobou. „Odmítám, že bych klientce řekla, že je tlustá jako prase. Byla přecitlivělá. Není pravda, že bychom dávaly stravu bokem, aby na ni klientky nedosáhly, ani to, že bychom je řádně neumývaly a nedělaly s nimi hygienu,“ vypověděla Monika H. Obě tvrdí, že na práci nestačily, protože na 41 pacientek byly jen tři a často nestíhaly. „Proto se stalo, že se třeba hned klientce nedala zubní protéza, že jsme jí okamžitě nepodaly lžíci nebo k ní nepřišly hned, jak na nás zvonila,“ vysvětlovala Monika H., druhá z obviněných.

Škrtily, nebo neškrtily?

V obžalobě se dokonce praví, že ošetřovatelky měly jednu z klientek škrtit. I toto tvrzení ředitel ústavu zlehčoval. „Byla to pacientka plačtivá, nepamatovala si, co bylo před deseti minutami. Měla problémy s alkoholem a na fotce, kterou přinesla její dcera, byla jen malá oděrka někde na rameni. Taková slabá modřina,“ řekl.

Přečtěte si
miroslava13
4. 2. 2023 • 10:51

no chudinky babči.....platí si skoro celý důchod a ještě příspěvek na péči a TY ZRúDY s nimi takto zachází? HNUS!!!

Jarmila Kolkopová
24. 11. 2022 • 12:20

Máte možnost požádat o změnu výši příspěvku na péči a jde to. Mluvím z vlastní zkušenosti. Nikoho neodsuzuji, nevím zda to tak bylo určitě. O tom rozhodne soud. Ale pokud ano, nevidím žádnou omluvu pro takové chování směrem ke starým lidem. Ani k žádným jiným. Ale zdravý člověk se umí bránit, starý už třeba s určitou formou demence neumí. To můžete omlouvat i chování směrem k mentálně postiženým, dětem a tak podobně. Protože každá taková péče je náročná.

Jarmila Kolkopová
24. 11. 2022 • 12:14

A vy by jste chtěla, aby se někdo takto staral o vaši maminku? Nechci soudit, od toho je soud, ale taky ředitel zařízení je zodpovědný za chod takového zařízení a když měl impulsy proč nekonal? Nezlobte se, ale taky se starám o matku 86 let s demencí, přebaluji, vím, že to není nic co by vás pozvedlo na duši. Ale ony si vybraly takovou práci , nebyla jim přeci přidělena za trest. A pokud se cítily přepracovány, proč to neřešily? Bodejť by se za ně nepostavil, když má taky máslo na hlavě. Vybrat si takové povolání, je svým způsobem poslání a všichni kdo tam pracují, ví dopředu, že se budou starat o seniory a že ta péče není jednoduchá. Jedině co můžu souhlasit, že je možné, že tato práce není dostatečně finančně doceněna a že by mělo být víc personálu. Ale jestli soud takové jednání prokáže, je trest na místě.

AHel
11. 10. 2022 • 10:17

Jsem ráda, že se za ošetřovatelky postavil ředitel. Pokud je pár lidí na ošetřování několika desítek seniorů, tak by měly dostat metál a 3 neděle dovolenou v lázních!!!! Já se starám jen o svojí 90 letou maminku a někdy z ní magořím. Abych to přežila jdu si rychle zaběhat do blízkého parku a endorfíny mi pomohou to zvládnout. Je to strašný psychický tlak na člověka, je to nepředstavitelné, co musíte vydržet, mlčet a pomáhat. Cítíte se jak poslední služka, jen láska k mamince to trochu zmírní. Já těm paním tak rozumím, to se nedá vydržet dlouhodobě i když k nim resp. ke všem nemají osobní vztah. Řešení, neměly by se ošetřovatelky trvala jen pohybovat mezi seniory tohoto vysokého věku, měly by mít trvalou podporu psychologa! Přes den přestávky s nějakou pěknou aktivitou, měly by pracovat v hezkém prostředí. Je hnus, že je někdo soudí, kdo nemá ani tušení, co to s člověkem udělá... já se musím tak ovládat, pracovat na své psychice, abych také neuhodila, jsem někdy tak vzteky bez sebe, že neřešit to sportem, tak mě snad klepne!!! Je to téma o kterém se nebavíme a přesto všichni stárneme. Domovy pro seniory by měly být nádherné inspirující stavby a ošetřovatelky by měly mít všechny možné a dostuplné výhody a nadstandardní příjmy. Opak je pravdou, tak se nedievme. Já bych zažalovala stát! Já se starám o maminku, plánuji jí nikdy nedat do domova či LDN, to bych neudělala, zatím, snad to zvládnu, ale je to řehole, že kdo to nezažil, vůbec neví o čem je řeč a hezky se jim kritizuje, je to podlé!!! Od státu dostávám 880 Kč, tak si cení slušných lidí!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.