Na Uherskohradišťsku otevřeli Cyrilometodějské centrum | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Na Uherskohradišťsku otevřeli Cyrilometodějské centrum

Cyril a Metoděj se svými žáky.
Cyril a Metoděj se svými žáky. (Foto Aha! – Slávka Červená, Tomáš Hermánek)

Jak se žilo za časů věrozvěstů Cyrila a Metoděje a Velké Moravy? To atraktivní formou přibližuje nové Cyrilometodějské centrum ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Historii tu doplňují moderní technologie!

V Památníku Velké Moravy jsou k vidění základy prvního objeveného velkomoravského kostela u nás z 9. století. „Centrum se stavělo 30 měsíců a přišlo na 123 miliony. Jde o národní kulturní památku, významné místo Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje,“ uvedl Ivo Frolec, ředitel Slováckého muzea, pod které centrum spadá.

2000 koster

Návštěvníky nadchnou moderní multimediální prostředky, početné nálezy z archeologických výzkumů i haptická – hmatová stezka se zvětšeninami. Je to spíš podívaná doprovázená hudbou, filmy, ale i hromobitím v době pohanské. „Zajímavostí je už sám fakt, že centrum leží na velkomoravském pohřebišti. Našlo se tu na 2000 koster,“ upozornil hlavní archeolog muzea Tomáš Chrástek (35). Většinou se stavitelé takovým místům spíše vyhýbají. Tady šlo ale o záměr.

Poklad z Bánova

Vedle památek na Velkou Moravu jsou tu k vidění i starší nálezy. „Návštěvník se chronologicky vrací do minulosti. Z období Velké Moravy se přenese do paleolitu, doby lovců mamutů. K nejvzácnějším nálezům patří poklad z Bánova s 1500 korálky z jantaru a bronzovými sponami ze Slovinska. Jeho stáří je 2500 let,“ dodal archeolog.

Kaple z Makedonie

Centru dominuje expozice Kořeny slovanské kultury – Příběh Konstantina a Metoděje, kteří položili základy pro vznik prvních slovanských států. Muzejníci se vypravili do Severní Makedonie a odtud »přenesli« na Moravu kapli svatého Nauma, významného žáka Cyrila a Metoděje. Také obří fresky z kostela sv. Sofie z makedonského Ochridu, datované do období 1037 – 1056, ale i z Říma, z baziliky sv. Klimenta.

3500 let staré oběti

Unikátem jsou nálezy obětí. Jde o mladého muže a ženu, zřejmě kněžku, protože měla na ruce bronzový náramek. „On byl svázaný a ona v poloze rodící ženy. Kostry byly nalezeny v zásobnicové jámě v Kunovicích. Jsou staré 3500 let. Jak byli zabiti, se neví,“ konstatoval archeolog Chrástek. + foto 10 OTV centrum kostra Kostra je v neobvyklé poloze. 

Evropští patroni

Svatí Cyril a Metoděj byli křesťanští kněží a misionáři z řecké Soluně, kteří roku 863 dorazili na Velkou Moravu, aby zde na žádost knížete Rostislava položily základy církve. Misie trvala čtyři roky, během nichž kněží prosadili staroslověnštinu jako jazyk, v němž byly vedeny bohoslužby. Cyril pro něj také vytvořil nové písmo, hlaholici, a s Metodějem za jeho použití přepsali do staroslověnštiny bohoslužební knihy. V roce 1981 byli oba svatí prohlášení papežem Janem Pavlem II. za spolupratrony Evropy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.