Požár alzheimer centra: Ohnivé peklo si vyžádalo dvě oběti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Požár alzheimer centra: Ohnivé peklo si vyžádalo dvě oběti!

Plameny se šířily z podkroví.
Plameny se šířily z podkroví. (Foto Aha! – V. Burian, A. Malachovský, M. Rušinová)

Obrovská tragédie! Plameny vyšlehly ve středu pozdě večer z Domova Alzheimer v Roztokách u Prahy. Následky jsou děsivé. V ohnivém pekle zemřely dvě klientky a dalších 55 lidí utrpělo zranění. Spekuluje se o tom, že příčinou neštěstí by mohla být oprava kotle.

Městečko nedaleko Prahy zahalila krátce po sedmé večer oblaka černého dýmu. To už byl dům v Nádražní ulici v jednom ohni. Na místo vyrazilo 23 jednotek hasičů, do akce byly povolány dva vrtulníky i velkokapacitní záchranářský kamion. Zatímco klienti ústavu zůstali uvězněni v plamenech, zaměstnanci ještě před příjezdem záchranářů z objektu utekli. Podle majitele centra Radka Žádníka personál plnil pokyny integrovaného záchranného systému. Mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová to nevylučuje.

Z dálky se linul hustý dým.

„Obecně platí, že v případech hromadného postižení osob, kdy jsou lidé v ohrožení života, se doporučuje, aby kdo může, prostor opustil,“ vysvětlila. Do bezpečí se po žebřících dostalo 56 nemocných klientů. Jenže... Při dohašování, tedy zhruba po šesti hodinách, hasiči objevili tři osoby, dvě bez známek života, třetí ve vážném zdravotním stavu. „Skutečně jsme pracovali s informací, že v budově už nikdo není. Hasiči ji dostali na místě, od koho konkrétně nevím,“ dodala mluvčí hasičů. V péči záchranářů skončilo celkem 55 lidí.

Dcera: Maminku zachránila procházka

Doslova štěstí v neštěstí měla maminka (85) Martiny Cibichové (na snímku). „Těsně před požárem jsem ji vzala na procházku. Když jsme se vracely, už to hořelo,“ vysvětlila. Druhý den se přišla zeptat na osobní věci. „Přišla o všechno,“ řekla. Co s maminkou bude, zatím neví. „Máme ji doma, ale je bez léků. Je na tom psychicky moc špatně, protože viděla ty šlehající plameny,“ dodala paní Martina.

Doslova štěstí v neštěstí měla maminka (85) Martiny Cibichové (na snímku).

Je příčinou oprava kotelny?

Proč začalo hořet, zjišťují vyšetřovatelé. V úvahu přicházejí technická závada, nedbalost, ale i žhářství. Vyšetřovatel hasičů Libor Pospíšil Aha! řekl, že ohnisko požáru je podle všeho v podstřešní části, kde se opravovala plynová kotelna. Součástí opravy byly svářečské práce či broušení. Předběžná škoda se odhaduje na 50 až 70 milionů korun. Policie požár šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.