Další oběť kauzy Dozimetr: Šéf rozvědky rezignoval! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Další oběť kauzy Dozimetr: Šéf rozvědky rezignoval!

Petr Mlejnek raději odešel sám.
Petr Mlejnek raději odešel sám. (Foto Aha! – J. Koťátko, J. Poláčk, ČTK/R. Vondrouš)

Vláda Petra Fialy (58, ODS) má o problém méně. Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek (49) se rozhodl rezignovat. Několik týdnů totiž čelil kritice za styky s obviněným lobbistou v korupční kauze Dozimetr Michalem Redlem (48).

Svůj konec včele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) potvrdil včera sám Mlejnek webu Lidovky.cz. Ministra vnitra Víta Rakušana (44, STAN) jeho rozhodnutí odejít, mrzí. Byl to právě on, který ho na post ředitele rozvědky před dvěma měsíci prosadil. „Jeho rozhodnutí chápu, tlak na něj, jeho rodinu i službu samotnou byl enormní,“ napsal na Twitter Rakušan, který nyní bude muset hledat nového člověka do čela ÚZSI.

„Oceňuji rozhodnutí pana ředitele Mlejnka. Očekávám, že jeho krok povede ke zklidnění situace,“ řekl Aha! premiér Petr Fiala (57, ODS). Jeho slova ale podle vyjádření opozice nebudou vyslyšena. Ta totiž na dnešek svolala mimořádnou schůzi Sněmovny, kde se pokusí vyslovit Fialově vládě nedůvěru. Jako jeden z důvodů byly právě Mlejnkovy styky s Redlem. Podle šéfa hnutí ANO Andrej Babiš (67) odchod ředitele ÚZSI na schůzi nic nemění. „Rakušan musí odstoupit. Trváme na tom,“ napsal na Twitter Babiš.

Co se stalo

Začátkem srpna na Petra Mlejnka prasklo, že se v minulosti, když ještě jako obchodník poptával zakázky pro svou bezpečnostní firmu, tak se stýkal s Redlem. Ten figuruje jako hlavní postava v korupční kauze Dozimetr. Se Za ředitele ÚZSI se postavila celá vláda a pak i sněmovní výbor pro kontrolu civilní rozvědku. Minulý týden se ale čtyřčlenný klub Pirátů usnesl, že Mlejnek musí skončit.

Víte, že...

...kvůli stykům s Redlem koncem června rezignoval na svůj post ministra školství Petr Gazdík (48, STAN)?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.