Ledňák obrovský Kook měl těžký start do života: Táta mu nakřápl skořápku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ledňák obrovský Kook měl těžký start do života: Táta mu nakřápl skořápku

O pět dnů později už pořádně otevřel kukadla a zkoumá okolí.
O pět dnů později už pořádně otevřel kukadla a zkoumá okolí. (Foto pro Aha! – Magdaléna Žohová, Jana Myslivečková)

Jeho zrození je zázrak. Malý ledňák obrovský měl těžký příchod na svět. Rodiče mu nakřápli skořápku. Tu mu chovatelé opravili, pak nemohl z vejce ven. Teď už baští myší steaky a roste jako z vody.

Chovatelé mu říkají Kook. Jeho rodiče jsou staří. Jakmile máma snesla tři vejce, nešikovný taťka je lehce nakřápl. „Když jsme je prosvítili, v jednom byl vidět život. Skořápku jsme opravili lakem na nehty a vajíčko dali do inkubátoru,“ popsala chovatelka Magdaléna Žohová, předsedkyně Společnosti Laguna, která pečuje o handicapované papoušky. V inkubátoru se z několika žilek začal vyvíjet Kook.

Další potíže nastaly, když chtěl mrňous z vejce ven. Blána v něm byla přischlá, a tak se nemohl otáčet a vypadalo to s ním opět bledě. V pravou chvíli zakročil veterinář a Kook byl na světě. „První den trošku bojoval s krmením, po kašičkách mu bylo špatně. A tak dostal myší steaky a později i kuřesí srdíčka. To už mu chutnalo,“ dodává Žohová. Rodiče by maso malému ledňákovi natrávili, chovatelé mu ho upravují trávicími enzymy v misce. Okolí tahle dobrota nevoní, ale pro Kooka je to ňamka.

Děsivý »smích«

Ledňák obrovský se živí drobnými obratlovci a hmyzem. V Austrálii se zdržuje kolem parků, kde loudí potravu po návštěvnících. Jeho zpěv či křik připomíná hurónský smích. Pokud se »rozchechtá« v lese skupina více ledňáků, je to děsivé.

Kde ho uvidíte?

Kook je až do neděle 28. srpna k vidění na 83. výstavě exotického ptactva v Botanické zahradě Univerzity Karlovy na pražském Albertově. Každé dvě hodiny ho chovatelé krmí masem. Dál je tam cca 70 dalších exotických druhů, celkem asi 500 ptáků. 

Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin.

Vstupné: dospělí 150 Kč, děti, studenti a senioři 70 Kč, rodinné 350 Kč.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.