Unikátní nález archeologů na Znojemsku: 7000 let starý rituální beran | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Unikátní nález archeologů na Znojemsku: 7000 let starý rituální beran

Naleziště je uprostřed kukuřičného pole.
Naleziště je uprostřed kukuřičného pole. (Foto Ústav archeologie a muzeologie FF MU Brno)

V kukuřičném poli v Těšeticích-Kyjovicích na Znojemsku našli archeologové unikátní, zhruba sedm tisíc let starou sošku rituálního berana. Pochází z nejstarší doby železné!

Tehdejší kumštýř ji vytvořil z pálené hlíny. „Sošky nebo plastiky se příliš často na nalezištích neobjevují, a když ano, jde o jedinečnou věc,“ raduje se vedoucí výzkumu Peter Tóth z Masarykovy univerzity. Podle vědců je soška z neolitu dokladem aktivit předků, které souvisejí s plodností. Lidé v době železné totiž často modelovali z hlíny zvířata, která žila v jejich bezprostřední blízkosti a se kterými běžně přicházeli do styku.

Těšetická figurka berana, pocházející z doby prvních zemědělců, má navíc zřejmě úmyslně odlomené rohy, končetiny a deformovaná varlata. „Může tak představovat doklad rituálu, během kterého byla plastika zničena. Živá zvířata měla v tehdejší společnosti vysokou hodnotu. Záměrné zničení plastiky mohlo symbolizovat jeho usmrcení v rámci vykonávání rituálu,“ vysvětlil Tóth.

Byla to hračka?

Figurka mohla také sloužit jako dětská hračka. Svatyně či chrámy, kde se mohly rituální aktivity odehrávat, z prostředí střední Evropy archeologové dosud neznají. Poměrně běžné jsou ale v jihovýchodní Evropě a na Blízkém východě.

Našli i hrob

Během posledního týdne výzkumu objevili archeologové halštatský hrob z doby železné (asi 750 – 480 př. n. l.), ve kterém měl zemřelý s sebou na své poslední cestě poměrně bohatou keramickou výbavu, bronzové šperky, železný nůž a masitou potravu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.