Covid nás nešetří ani v létě: ČTVRTÁ DÁVKA STARTUJE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Covid nás nešetří ani v létě: ČTVRTÁ DÁVKA STARTUJE

Očkování je zatím bez registrace.
Očkování je zatím bez registrace. (Foto: J. Koťátko, J. Poláček)

Prázdniny si letos covid neudělal, čísla nově nakažených rostou a přibývá i lidí v nemocnicích. Za týden jejich počet narostl o 60 % na 418. Dnes ministerstvo zdravotnictví spouští čtvrtou vlnu vakcinace.

Denní počty nakažených rostou od června, kdy se pohybovaly kolem dvou až tří stovek. Za uplynulý týden už byly dvoutisícové, jen v sobotu, kdy se méně testuje, přibylo 581 infikovaných. Za posledních sedm dní zemřelo s covidem 14 lidí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (62, TOP 09) uvedl, že situace je pod kontrolou. Jeho resort počítá, že čísla porostou ještě dva týdny.

„Doporučuji používání ochrany nosu a úst v hromadné dopravě a zajít si na posilující dávku,“ řekl s tím, že očkování by měli využít hlavně lidé nad 60 let a s vážnými onemocněními. Vakcinaci doporučuje i molekulární biolog Marián Hajdúch, a to i lidem, kteří onemocnění prodělali. Studie ukazují, že po prodělání varianty omikron imunita rychle mizí, po 23 týdnech je pouze poloviční. „Proto bychom se neměli spoléhat na postinfekční imunitu a spíše zvážit na podzim očkování,“ radí. Důležité je vědět, že přestože vakcína chrání před novými typy nákazy méně, stále je velmi účinná proti vážnému průběhu nemoci a případným komplikacím.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.