Drama se šťastným koncem pro kluka (16) na výletě: Uvízl ve skalní průrvě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Drama se šťastným koncem pro kluka (16) na výletě: Uvízl ve skalní průrvě!

Uvízl v průrvě a nemohl se hnout...
Uvízl v průrvě a nemohl se hnout... (Foto HZS Libereckého kraje)

Velkou kliku měl mladík (16), který podnikl v sobotu výlet do Besedických skal nedaleko Malé Skály. Zhruba 400 metrů od rozcestí U Kalicha ale jeho výšlap skončil v jedné ze skalních štěrbin, ve které uvízl.

Sobotní odpoledne nebylo pro chlapce ničím výjimečné. Procházel se mezi skalami nedaleko Besedic. Turistické cesty mu ale zřejmě nestačily, a tak výlet si zpestřil prolézáním skalními štěrbinami. V jedné z nich ale uvízl a nemohl se hnout. „Nebylo v jeho silách vylézt zpět. Přivolaní hasiči na místě zjistili, že budou potřebovat také kolegy z lezeckého oddílu,“ řekl mluvčí krajských hasičů David Kořínek.

Horolezci se po příjezdu slanili k vyčerpanému mladíkovi a snažili se ho z průrvy vyprostit. „Bylo nutné chlapce nadlehčit, aby bylo možné ho dostat ze sevření úzké škvíry,“ doplnil záchranář. Po několika minutách se mladíka podařilo dostat do bezpečí a předat lékařům. Na místo byl povolán i záchranářský vrtulník. Kluka ale nakonec odvezla na ošetření do nemocnice sanita. Vyvázl bez následků.

Připraveni na všechno

Na podobné zásahy jsou hasiči dobře připraveni. Právě v místech, kde je potřeba pomáhat ve výškách, procházejí cvičením tzv. nad volnou hloubkou. „V Libereckém kraji jsou to stanice typu C, což jsou Semily, Jablonec nad Nisou, Liberec a Česká Lípa,“ doplnil David Kořínek.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.