Kolem Hlubučkovy kauzy přituhuje: Jeden z podezřelých spáchal sebevraždu?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kolem Hlubučkovy kauzy přituhuje: Jeden z podezřelých spáchal sebevraždu?!

Vít Rakušan
Vít Rakušan (Foto Aha! – A. Malachovský, archiv, ČTK/M. Říhová, R. Vondrouš, Facebook)

Měl nabídnout úplatek půl milionu členovi dozorčí rady dopravního podniku v Praze. Petr Adam (†60) se ale už soudu nedočká. V pondělí odpoledne podle MF Dnes nejspíš spáchal sebevraždu.

Tělo policisté našli v domě na pražském sídlišti Velká Ohrada. „Mohu potvrdit, že jsme v pondělí po půl páté odpoledne asistovali rychlé záchranné službě a následně také koronerovi v Klausově ulici, kde byl nalezen muž bez známek života,“ řekl Aha! včera mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Jak Adam zemřel, policie komentovat nechtěla. Byla ale nařízena soudní pitva.

Tři sta v tašce

Adam patří mezi třináct podezřelých, kteří jsou zapleteni do manipulace zakázek v pražském dopravním podniku. Podle policie se Adam snažil s dalším obviněným podnikatelem ovlivnit dodávku IP kamer neboli bezpečnostních kamer za více než 500 milionů korun. Na pražském Pankráci u obchodního domu se tak měl sejít s členem dozorčí rady pražského dopravního podniku Michalem Zdeňkem. A měl mu prý nabídnout úplatek. „Tři sta v tašce, až se to podepíše,“ mělo zaznít v policejních odposleších. Pro Adamovu smůlu ale Zdeněk spolupracoval s policií.

Vazba pro podezřelé

Do organizované skupiny měl kromě zesnulého Adama patřit také bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (48), podnikatel Michal Redl (48) nebo bývalý sponzor hnutí ANO Zakaria Nemrah (32). Ti měli společně s dalšími podezřelými systematicky obsazovat klíčové pozice v dopravním podniku, tak aby lépe ovlivňovali různá výběrová řízení.

Prostor X: Rozhovor s Hanou Kordovou Marvanovou

Video se připravuje ...

VYHAZOV NA HEJTMANSTVÍ

Vedení Středočeského kraje se rozhodlo včera s okamžitou platností odvolat ředitele Krajské správy a údržby silnic Jana Lichtnegera. Ten je také spojován s kauzou kolem dopravního podniku. „Není možné, aby v takové situaci vedl organizaci s miliardovým rozpočtem,“ uvedl radní pro oblast silniční dopravy Karel Bendl (51, za ODS).

ZMIZELÝ NALEZEN

O víkendu se policii přihlásil Pavel Kos (49), jeden z vyšetřovaných členů skupiny, tvrdí Radiožurnál. Kos údajně zmizel den před vypuknutím razie v dopravním podniku a na magistrátu. Během několika dní měl procestovat Rakousko a španělskou Malagu, než se v sobotu sám policii přihlásil.

„Můj klient se sám dostavil na policii a aktuálně ve vztahu k jeho osobě probíhají úkony trestního řízení,“ uvedl obhájce. Od včerejšího dne je čtvrtým podezřelým, kterého soud poslal do vazby. Dalšími, u kterých jsou obavy z útěku nebo ovlivňování svědků, jsou Hlubuček či Redl. Hnutí STAN už navíc oznámilo, že vrátí finanční dary spojené s Redlem a Kosem. Dohromady tak zatím bude vracet 650 tisíc korun.

ROZHODL SOUD SPRÁVNĚ?

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (53, ODS) včer oznámil, že nechá prošetřit postup znalců a Okresního soudu v Plzni. Ten před měsícem rozhodl o tom, že na dalších pět let má jeden z hlavních podezřelých Michal Redl omezenou svéprávnost. Kvůli tomu se už v minulosti vyhnul trestnímu stíhání v jiné kauze.



Přečtěte si
AHel
11. 7. 2022 • 13:08

Pane Rakušane a celé STAN odejděte z vlády, nás normálně smýšlející a inteligentní lidi už nepřesvědčíte, že jste slušní a morální.

st.rec
23. 6. 2022 • 14:05

Rakušane sebevraždu aspoň politickou,jo?

hejhej
23. 6. 2022 • 10:23

Už je potvrzená sebevražda ????? Rakušan, kdyby byl slušný, dávno odstoupil, ale jako ministr vnitra bude dál krýt zloděje.

AHel
22. 6. 2022 • 18:52

Nehorázné chování vládních politiků a fialový fujtjbl chce promluvit k národu, že se nestydí, co chce říkat, že vládne s gaunery, lu***,zloději, s prospěcháři a bude omlouvat, že STAN takový není, že jsou tam slušní lidé, to mu nesežere ani moje hluchá babička. Je to výsměch a drzost všem slušným lidem, nazvat svůj určitě trapný, o ničem konkrétním linoucí se projev. Koho to zajímá. Rozzuřil Putina a nemusel, tak že nám utne plyn a na rozdíl od EU,ke které všichni vzhlíží a ona nám v ničem z plynem nepomůže, to je tedy solidarita, ať jdou do háje!!!! Každého Čecha to bude bolet a střední vrstva zchudne, protože táhne ekonomiku, to jsou vyhlídky a jede v tom vláda změny, já to tušila, když se nenávistí k Babišovi tato tlupa dala dohromady, že to bude změna do háje zeleného.....už jenom to jeho pitomé strašení a dezin­forma­ce..­."jsme ve válce", za to by každý slušný politik až by ho přešel hysterák, musel jít od válu. Jsem zvědavá, jak bude kdydat na vládu dřívější a oni nic....je mi blivno.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.