Nejkrásnější růže olomouckého rozária: Máňa, smraďoch | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejkrásnější růže olomouckého rozária: Máňa, smraďoch

Tady se člověk hodí do pohody...
Tady se člověk hodí do pohody... (Foto Aha! – Petr Podroužek)

Právě padesát let dělá návštěvníkům radost olomoucké rozárium, ráj uprostřed města. Vysázeno zde mají na 900 odrůd růží, které jsou považovány za královny květin. Před pár dny vykvetla například růže Karel IV. či Máňa Böhmová.

Obdivovat lze také žlutou růži z Texasu, o které zpívá Waldemar Matuška nebo růži Louis de Funès, pojmenovanou po slavném francouzském komikovi, který proslul i pěstováním růží. Olomoucké rozárium má rozlohu 3,5 hektaru a je součástí Botanické zahrady Výstaviště Flora Olomouc. „Otevřeno bylo před padesáti lety a oslava na počest výročí – akce Vyznání růžím – proběhne u nás právě příští víkend,“ vítá nás Jiří Malaska (39), vedoucí zahrady i rozária. „V programu lidé uvidí floristickou show, vyslechnou přednášky, zajdou si na workshopy.“

Najdete zde růže ze všech zahradnických skupin. Od botanických přes sadové, záhonové, popínavé, až po miniaturní. Každým rokem přibývají další, přičemž ve světě je známých až 25 tisíc odrůd růží. „Máme záhonové růže vyšlechtěné v Německu, ve Francii, na Novém Zélandu, ale také v bývalém Sovětském svazu. Vytváříme kolekci růží československého šlechtění, ve které je přibližně 245 odrůd. Lidé se tak mohou přijít podívat, jaké růže se šlechtily na našem území třeba ještě před druhou světovou válkou.“ Mezi výjimečné růže, už proto, že se vyskytují jen na pár místech v Evropě, patří v rozáriu ty, jež vyšlechtili českoslovenští pěstitelé Jan Böhm či Rudolf Geschwind, žijící v 19. a 20. století.

„Růže se říká, že je královnou květin pro její širokou oblibu. Krásně voní i vypadá, má velkou variabilitu květů a barev. Nikde na světě nenajdete jen modrou a černou růži, ty vyšlechtit nelze. Květy bývají od průměru jednoho centimetru až do 15 centimetrů,“ vypočítává pan Malaska. Růže se používá i jako léčivá rostlina. Z okvětních lístků se získává růžový olej, který je dražší než zlato. Jen pět mililitrů přijde na více než 4 000 korun. Na výrobu jednoho kilogramu takového oleje jsou přitom potřeba asi tři tuny okvětních lístků růží. 

Celý článek naleznete v tištěné podobě nedělního Aha! (19. 6. 2022)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.