(Ne)tradiční pojištění: Pojistit si dnes můžete téměř vše. Od nohou po platební kartu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

(Ne)tradiční pojištění: Pojistit si dnes můžete téměř vše. Od nohou po platební kartu

 (iStock Photo)

Americký rockový zpěvák David Lee Roth si nechal pojistit své sperma na 18 milionů. Není to apríl, jen jedna z bizarních pojistek, o kterých se dnes dočtete mnohem víc. Pojistit si totiž můžete nejen život (mimochodem životní pojištění má každý druhý Čech), ale i nohy, prsa, pozadí nebo třeba panenství. Pro běžný život je ale asi mnohem praktičtější třeba pojištění platební karty.

Jaká pojištění jsou zákonná?

Typů pojištění jsou stovky a teoreticky si můžete nechat pojistit úplně vše. K tomu se ale ještě dostaneme. Teď se zaměříme na pojistky, které jsou ze zákona povinné, a není radno na ně zapomínat. A možná o tom ani nevíte, ale o některé z nich se stará a platí je za vás zaměstnavatel.

Povinné ručení: To se týká každého majitele dopravního prostředku (motorky, automobilu, autobusu… ale v budoucnu se uvažuje také o elektrických kolech nebo koloběžkách). Za jeho absenci můžete dostat pokutu až 40 000 Kč (a samozřejmě zaplatíte způsobené škody 3. stranám). Cena povinného ručení se liší podle typu vozidla, účelu jeho využití, typu paliva, ale i věku a bonusů. Platit ho můžete jednou ročně, ale i kvartálně nebo pololetně.

Pojištění odpovědnosti zaměstnavatele: Toto pojištění kryje vašeho zaměstnavatele při pracovních úrazech, škodě na zdraví, pracovní neschopnosti, ale i v případě nemocí z povolání. A je jeho povinností mít ho sjednané.

Zdravotní pojištění: Povinnost zdravotního pojištění začíná vaším narozením a zaniká úmrtím. Díky němu máte hrazenou základní zdravotní péči. Platíte si ho jako zaměstnanec, respektive ho za vás odvádí váš zaměstnavatel, OSVČ si toto pojištění hradí samy, stejně tak osoby bez zdanitelných příjmů. Za některé skupiny (děti, důchodci, studenti…) ho hradí stát.

Sociální pojištění: Do něj spadá nemocenské pojištění, důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Poplatníky jsou téměř totožné skupiny jako v předchozím případě.

Pojištění profesní odpovědnosti: To se týká především lékařů, veterinářů, notářů, auditorů, IT specialistů a dalších odborných profesí, které nesou velkou míru zodpovědnosti.

Pojištění konkrétních částí těla, typicky třeba nohou, je nejčastěji doménou profesionálních sportovců. Ti pak ale samozřejmě platí adekvátní částky za pojistné.

Jennifer Lopez má pojištěný zadek, Beckham zase svoje nohy

Jak jsme již uvedli v úvodu, pojistit se dá kdeco – třeba i sperma Davida Lee Rotha anebo zadek Jennifer Lopez. Pojďme se teď podívat na přehlídku dalších TOP 8 nejbizarnějších pojištění:

1. Pojištění prsou: To má třeba bývalá country diva Dolly Parton. Své vnady má pojištěné na částku 9,8 milionu korun. A pojištěné jsou v tomto směru i některé české modelky.

2. Pojištění nohou: To vyhledávají především sportovci. Například nohy Davida Beckhama jsou pojištěné na 3,42 miliardy českých korun. Ale ani u žen není pojištění nohou výjimkou. Zpěvačka Mariah Carey si ty svoje cení dokonce na 18 miliard. Ostatně, není divu. Před lety byly označené za vůbec nejkrásnější nohy planety.

3. Pojištění hlasivek: Rockový zpěvák Bruce Springsteen si nechal své hlasivky pojistit v přepočtu na 150 milionů korun.

4. Pojištění proti únosu mimozemšťany: Za 100 dolarů ročně si na Floridě můžete pojistit únos mimozemšťany. Pojišťovna vyplatí plnění v případě, že vás unesou. Jak ale tuto pojistnou událost budete dokazovat, když k ní dojde, to je otázka.

5. Pojištění ochlupení na hrudi: 140 milionu dolarů. Na takovou částku má pojištěné své ochlupení na hrudi zpěvák Tom Jones.

6. Pojištění proti porození dvojčat: Toto pojištění si můžete v rané fázi těhotenství sjednat ve Velké Británii. Ale ani v Česku už toto pojištění není takovou raritou jako dřív a některé pojišťovny vám ho sjednají. Po porodu pak obdržíte jednorázovou finanční injekci 30 000 až 50 000 Kč, podle výše sjednané pojistky.

7. Pojištění panenství: Ano, čtete správně. Jeden otec se na pojišťovnu obrátil s prosbou o pojištění panenství jeho dcery. A ne nejde o příběh ze Spojených států, ale z Česka. Jak poptávka dopadla, nicméně pojišťovna nesdělila.

Pojištěná platební karta vám dnes velmi často pomůže i v případě takzvaných kybernetických rizik.

Své pojistky pravidelně aktualizujte

Dočetli jste až sem? Větší bizarnosti už pro vás nemáme, za to vám ale dáme jednu dobrou radu. Své pojistky si pravidelně aktualizujte a jednou za rok si nechte vytvořit konkurenční nabídku u jiné pojišťovny. Ve většině případů pak dojde k tomu, že vám ta stávající, v touze udržet si svého klienta, cenu pojistného sníží.

A jaké pojištění je dobré mít navíc? Určitě cestovní pojištění, a to nejen, když jedete na letní dovolenou, ale i na jednodenní výlet za hranice. Například zlomená noha v Rakousku by vás bez pojištění mohla vyjít i na několik set tisíc korun. To, kdyby šlo o ošklivou zlomeninu, kterou by bylo třeba neodkladně operovat.

A nezapomínejte ani na pojištění svých platebních karet. V případě jejich odcizení jste totiž do půlnoci toho dne, kdy se krádež stala, za kartu zodpovědní. Pojištěná kreditka vás při odcizení či ztrátě karty ochrání a případné škody do výše pojistného plnění obvykle uhradí banka, případně pojišťovna. Ta vám zároveň velmi často v rámci pojistného plnění nabízí i právní asistenci nebo pomoc při odcizení celé kabelky, zneužití telefonu, ale i zneužití vaší karty při platbách online. Za pojištění karty (kreditní, případně i debetní) si banky účtují nízké desetikoruny měsíčně. A my si troufáme říci, že tahle investice za ten klid rozhodně stojí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.