Požadavky Čechů za loňský rok: Pojistíte let na koštěti? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Požadavky Čechů za loňský rok: Pojistíte let na koštěti?

I když hráči famfrpálu nelétají ve vzduchu, pojištění přijde vhod.
I když hráči famfrpálu nelétají ve vzduchu, pojištění přijde vhod. (Foto Profimedia.cz)

Lze pojistit létání na koštěti? A sníh? Platí mi pojistka ve vesmíru? Lidé mají různá přání, a ačkoliv se ledacos zdá jako vtip, mnozí to myslí vážně. Pracovníci pojišťoven loni nezřídka řešili zapeklité oříšky.

Chovatel býků například žádal pojištění na zranění při býčích zápasech, které hodlal ve volném čase zkoušet. Uspěl i milovník jízdy na speciálně sestrojeném vozítku za využití tažného draka, tzv. buggykitingu. Inspirací pohádky Někdy ale i na pohled absurdní požadavky mají řešení, dokonce i lety na koštěti nebo s drakem. „Netradičních sportů přibývá, a tak v seznamu některých pojišťoven se objevuje například famfrpál, tedy míčová hra na koštěti inspirovaná příběhem o Harrym Potterovi. Nebo jetpack, létání s tryskovým batohem na zádech,“ prozradil Aha! Martin Daneš, ředitel divize pojištění Srovnejto.cz.

Jurtu ne, hrad ano Našli se i klienti, kteří chtěli pojistit stromový dům, jurtu nebo hrad. Ne každá sřecha nad hlavou má ale nárok. „Stromové domy ani jurty nepojišťujeme, protože jejich naceňování je velmi obtížné,“ vysvětlila mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová. Hradní páni i majitelé bunkrů na tom ale byli lépe. „Vytvářeli jsme nabídku pro spolek milovníků historie, který si jeden z bunkrů koupil. Pokud se v něm trvale nebydlí, bereme ho jako rekreační stavbu,“ říká Kateřina Lorincová z Direct pojišťovny. Bydlíte-li tedy po celý rok na hradě, můžete si ho pojistit jako rozlehlý rodinný dům. Ale pozor, nesmí to být zřícenina bez střechy a oken.

Příroda bez záruky

Sníh a vítr organizátoři zimních sportů nepojistili. Pokud nejsou vyhlídky na bílou nadílku dostatečné a náhradní řešení, jako je umělé zasněžování nebo přeprava sněhu z jiného místa, je nejisté, musejí nést organizátoři riziko sami. Stejně tak je nepojistitelný i vítr.

Veterán neuspěl

Nemile překvapený byl majitel veterána, údajně jediného na světě. Pojištění historického vozu nezískal. Jedním z důvodů byla skutečnost, že neexistují náhradní díly. V takovém případě je tedy nemožné odhadnout případné náklady na opravu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.