Jak funguje pojištění odpovědnosti zaměstnance? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rozbili jste něco v práci? S pojištěním zaměstnanecké odpovědnosti se nemusíte bát

Zoufalá žena bez pojištění profesní odpovědnosti
Zoufalá žena bez pojištění profesní odpovědnosti (Shutterstock)

Nabourali jste firemní auto a musíte uhradit spoluúčast na havarijním pojištění? Poškodili jste při vykládce zboží za několik desítek tisíc korun nebo rozbili služební počítač? S pojištěním zaměstnanecké odpovědnosti vás náhrada škody nezruinuje.

Když pracujete v zaměstnaneckém poměru, máte vůči zaměstnavateli povinnost nahradit mu škodu, kterou v práci způsobíte. Ať už bude škoda jakkoliv vysoká, zaměstnavatel po vás může chtít uhradit škodu maximálně do výše 4,5 násobku vašeho průměrného hrubého měsíčního platu. Abyste ji nemuseli platit celou, můžete si sjednat pojištění odpovědnosti. V případě, že opravdu zaměstnavateli škodu způsobíte, zaplatí pojišťovna velkou část za vás.

Jak funguje pojištění odpovědnosti zaměstnance?  

Pojištění profesní odpovědnosti za vás zaměstnavateli uhradí škodu, kterou jste mu způsobili ve chvíli, kdy jste plnili své pracovní úkoly. Například při firemní poradě zakopnete o kabel a strhnete ze stolu notebook, který se pádem poškodí.

Většina pojistných produktů, které jsou na trhu, rozlišuje, zda při plnění svých pracovních povinností používáte služební vozidlo či nějaký jiný pojízdný pracovní stroj. Nemusí tedy jít nutně jen o osobní automobil: platí to i v případě, kdy pracujete například na stavbě nebo ve skladu. V případě, kdy jste řidič z povolání, skladník nebo jen užíváte služební vozidlo jako benefit, je nutné tyto skutečnosti pojišťovně při sjednání sdělit.

Jak správně sjednat pojištění odpovědnosti zaměstnance  

Pojistný limit pro pojištění odpovědnosti zaměstnance by měl odpovídat hranici 4,5 násobku vašeho hrubého měsíčního příjmu u daného zaměstnavatele. Pokud si nastavíte limit na nižší částku, vystavujete se riziku, že při větší škodě budete část škody hradit ze svého. Standardně se u pojištění profesní odpovědnosti sjednává i spoluúčast, na výběr je fixní částka nebo procentuální hodnota. Něco málo z vlastní kapsy zaměstnavateli tedy přece jen zaplatíte. Oproti původní škodě je to ale minimum.

Důležité také je při sjednání správně definovat vaši pracovní náplň, abyste získali odpovídající produkt. Ten musí skutečně krýt škody, které můžete v zaměstnání reálně způsobit. Někdy je na výběr i několik vhodných připojištění, které je možné k produktu sjednat.

Cena pojištění odpovědnosti bývá různá  

Odhadnout cenu u pojištění odpovědnosti je složitější, protože ta závisí na tom, zda sjednáte některou z variant produktu s řízením dopravního prostředku, nebo bez něj. Obecně se cena pohybuje od vyšších stovek korun (produkt bez škod na vozidlech) po několik tisíc ročně (produkty s řízením pracovního vozidla). Platí také, že čím nižší spoluúčast sjednáte, tím vyšší pojistné budete hradit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.