Porodníci z Prahy: Naděje pro nenarozené vícerčata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Porodníci z Prahy: Naděje pro nenarozené vícerčata!

Rodina Císařových z Hradce Králové.
Rodina Císařových z Hradce Králové. (Foto Aha! – Renata Matějková, Ústav péče o matku a dítě)

Těhotenství je jedno z nejkrásnějších období v životě ženy. Když ale nastanou komplikace, čekání na potomka se může změnit v noční můru. Aby se tak nestalo, provádí lékaři v pražském Ústavu pro péči o matku a dítě už 10 let unikátní operace přímo v děloze.

U příležitosti výročí se včera v areálu ústavu sešly desítky rodičů a dětí, kterým zdejší lékaři změnili život k lepšímu. Paní Anna (47) z Dolní Bečvy na Zlínsku nemohla dlouho přijít do jiného stavu. Když se zadařilo, těšila se na dvojčata. Zvrat přišel ve 20. týdnu těhotenství. Dvojčátka měla společný krevní oběh. „Buď jsem mohla podstoupit operaci, při níž by došlo k přerušení pupečníku u jednoho z miminek, nebo bychom šli do rizika, že kdyby nastaly komplikace, lékaři by nezachránili ani jedno z dětí,“ popisovala Aha! máma teď už skoro pětileté Verunky. Rozhodnutí bylo těžké. „Chtěli jsme zachránit alespoň jednu holčičku, ta druhá byla o hodně menší a čekalo se, že by nebyla zdravá. Stále to bolí,“ řekla se slzami v očích maminka.

Víte, že...

...nitroděložní operace u vícerčat trvají v průměru 15 minut?

Nejvíc u jednovaječných dvojčat

Nejčastější nitroděložní operace je přerušení cévních spojek na placentě mezi jednovaječnými dvojčaty pomocí laserového paprsku. Druhý nejčastější výkon je uzavření toku pupečníku u jednoho z plodů v důsledku růstového zaostávání. Přežití druhého z miminek je poté 90 procent. „Provedli jsme jich už 253, nejčastěji u jednovaječných dvojčat,“ řekl vedoucí lékař Centra fetální medicíny Lubomír Hašlík.

Trojčátka jsme riskli

Pro riziko se rozhodla Markéta Sýpová (25) z Kytlic, která se nyní těší z půlročních trojčátek. „Komplikace nastaly ve 22. týdnu těhotenství. Takový iniciátor byl Kryštůfek. S Daníkem měl stejnou krev, s Péťou stejnou plodovou vodu. Během operace se udělaly dvě spojky, tedy z plodu B na plod A a z plodu B na plod C. Hrozilo ale, že by to nemusel přežít ani jeden. Naštěstí se to povedlo,“ popsala paní Markéta. (Box + foto dvojčata) Zákrok podstoupila laserem Až do 21. týdne probíhalo u Michaely Císařové (38) z Hradce Králové vše hladce a se těšila na příchod dvojčat. „Pak se mi ale předčasně rozjížděl porod. Zjistili mi transfuzní syndrom dvojčat (plody mají společnou placentu a krev proudí nerovnoměrně, pozn. red.), šla jsem proto hned třetí den na laserovou operaci,“ popsala Michaela. Zákrok proběhl v pořádku a Péťa s Pavlíkem jsou nyní zdraví tříletí rošťáci.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.