Kandidáti s rudým šrámem se hlásí o Hrad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kandidáti s rudým šrámem se hlásí o Hrad!

Boj o Hrad: Kdo se vidí v Zemanově křesle a kdy půjdeme k urnám? Lednové volby se plní kandidáty
Boj o Hrad: Kdo se vidí v Zemanově křesle a kdy půjdeme k urnám? Lednové volby se plní kandidáty (Archiv Blesku )

Po Miloši Zemanovi (77) se může stát, že bude opět na Hradě majitel rudé stranické knížky. Nejsilnější účastníci (i předpokládaní) klání, které se odehraje příští rok, si zadali s minulým režimem. Do jaké míry, jak velký to je handicap a hlavně kdy budeme mít politiky bez tohoto škraloupu, zmapoval deník Aha!.

Tomáš Zima (55), bývalý rektor Univerzity Karlovy
Vedl svazáky na lékařské fakultě

Úmysl kandidovat potvrdil akademik a lékař tento týden. I toho kdysi políbila rudá »múza«. Od roku 1983 do roku 1990 byl členem KSČ, kam vstoupil ještě před maturitou. V revolučním roce byl dokonce předsedou výboru Socialistického svazu mládeže (SSM) na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Nyní tvrdí, že to byl omyl, ze kterého se poučil, a už nikdy pak do žádné strany nevstoupil. „Byl jsem tam 6 let, nikdy jsem v rámci toho lidem neubližoval a nikdy jsem to netajil. Tam, kde jsem působil, to o mně věděli a byl jsem zvolen děkanem fakulty. Lidé vědí, jak jsem se choval i jak pracuji,“ řekl Aha!.

Emeritní rektor Tomáš Zima pro Blesk: Bude kandidovat na Hrad!

Video se připravuje ...

Petr Pavel (60), bývalý náčelník Generálního štábu AČR
Potřeboval to k práci

Působil jako šéf českých vojáků, poté také jako nejvyšší vojenský představitel NATO. Začínal ale v 80. letech u výsadkového vojska, kde byla vyžadována loajalita k režimu. Musel tedy vstoupit do strany. Před revolucí dokonce dostal nabídku dělat zpravodajce. „Podmínkou, abych mohl dělat, co jsem chtěl, byla červená knížka. Bral jsem to jako realitu, která prorůstala všude. Alternativou bylo nebýt u výsadkářů, a tím pro mě u armády, ale to jsem nechtěl,“ vysvětloval pak a omluvil se za členství, které zpětně považuje za chybu. „Komunistický režim byl zločinný,“ uvedl. Koalice SPOLU, která by ho jako prezidentského kandidáta jinak podpořila, ale právě kvůli jeho stranické knížce váhá.

Petr Pavel o svém členství v KSČ

Video se připravuje ...

Andrej Babiš (67, ANO), poslanec, bývalý premiér
Evidován jako agent

Jeho táta byl podnikatel a zahraniční delegát, který měl dobrý vztah se slovenskými komunisty. Andrej byl proto považován za prominenta. Roku 1980 ho Státní bezpečnost (StB) začala evidovat jako svého důvěrníka, od roku 1982 rovnou jako agenta s krycím jménem Bureš. Sám se pak stal československým obchodním delegátem v Maroku. Expremiér ale jakoukoliv dobrovolnou spolupráci s komunistickými vyzvědači a případnou udavačskou činnost odmítá. Dokonce se kvůli tomu soudí se slovenským Ústavem paměti národa. „Já to zásadně odmítám. A lidi mi sprostě nadávají a já jsem nic neudělal. A vyhraju to (soud – pozn. red.) na tisíc procent. Pokud existuje nějaká spravedlnost,“ řekl před lety.

Přečtěte si
-bello-
29. 5. 2022 • 20:34

Petr Pavel řekl, jak to bylo. A mně je jedno, jestli měl někdo nebo neměl knížku KSČ pokud nikomu neublížil.
Támhle si zvolili prcka Napoleonka , kterému k prezidentování pomohly trapné scénky na téma jak vystřílet celou poslaneckou sněmovnu a obrodit tak Ukrajinu a koukejte, jak dopadli ! A to on měl kádrový profil skvostný (až na ty jeho ruský filmy a prachy v daňových rájích ) . Pro mě v čele leda ekonom, anebo generál, anebo bojovník Šlachta. Nikdy učitelé humanitních předmětů jako je Fiala a Rakušan a nikdy herci a nikdy tetka Miroslava Němcová .
Je třeba tedy ve vládě někoho, kdo vymezí mantinely a prosadí zákon , definující co je a není zdravotní a sociální turismus vztahující se na dobu od březen 2022 a zavedení lhůt k výzvě opustit ČR.
A je třeba si pospíšit, než naseká pan učitel Fiala trvalá víza všem .On rád rozdává z cizího.

ja01
28. 5. 2022 • 20:22

Jo, Mírov by mu slušel.

yokky
28. 5. 2022 • 15:28

Pan Babis.........na Hrad­🆒🆒🆒🆒🆒🆒­👍👍👍👍👍👍­👍✌✌✌✌✌­✌✌🕊🕊🕊🕊­🕊🕊🕊🕊

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.