Česko poslalo do vesmíru kosmonauta: Kolem planety krouží Hurvínek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Česko poslalo do vesmíru kosmonauta: Kolem planety krouží Hurvínek

Štěstí mu popřáli (zleva) interpret Karel Lažnovský, loutkovodič Michal Barták i kosmonaut Vladimír Remek.
Štěstí mu popřáli (zleva) interpret Karel Lažnovský, loutkovodič Michal Barták i kosmonaut Vladimír Remek. (Foto Aha! – D. Malík, Planetum, Divadlo S+H)

Hurvínek vystoupal až ke hvězdám! Česko totiž ve středu poslalo na oběžnou dráhu naší planety už svého třetího kosmonauta. Do společnosti Vladimíra Remka (73) a pohádkového Krtečka se tak nově zařadila i nestárnoucí loutka zvídavého školáka s ikonickými dřeváky.

K dlouho odkládanému startu jedenácté české družice nazvané Planetum-1 došlo ve středu v 20:33 z Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral v americké Floridě. Český satelit vynesla na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, vlastněná nejbohatším mužem světa Elonem Muskem. Vzlet s napětím ve studiu v pražském planetáriu sledoval kromě odborníků na slovo vzatých i Hurvínkův otec.

Jakým způsobem fungují vesmírné lety, se ale ani nesnažil pochopit. „To víte, já se narodil ještě v době, kdy se létalo tak maximálně s rogalem. Pro mě je to úplná španělská vesnice,“ řekl Josef Spejbl krátce po zdařilém vzletu rakety. Necelé dvě hodiny poté se již Hurvínkova družice úspěšně oddělila od nosného modulu a pomocí drobných manévrů se usadila na oběžné dráze ve výšce 520 kilometrů nad Zemí. V současnosti krouží okolo naší planety rychlostí přes 28 tisíc kilometrů v hodině.

Projekt planetária

Planetum-1 je projektem pražského planetária a jedná se o první satelit na světě zaměřený čistě na popularizaci vědy a vzdělávání. Postavička Hurvínka má žákům přiblížit fungování satelitu ve vesmíru. Malí i velcí studenti pak v pražském planetáriu v Holešovicích odhalí, jak lze družici vysílat povely a zpět přijímat signály.

Třetí Čech ve vesmíru

Historicky prvním českým kosmonautem se v březnu 1978 stal vojenský pilot Vladimír Remek (73), kterého do vesmíru vynesla sovětská loď Sojuz 28. V kosmu strávil celkem 7 dní a 22 hodin. Jeho úspěch napodobil o 33 let později večerníčkový Krteček, kterého vzal na oběžnou dráhu Američan Andrew Feustel (56), jehož manželka má české kořeny.

Víte, že...

...Hurvínek společně se satelitem obkrouží planetu každých 95 minut?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.