Tipy, jak prodloužit životnost baterie iPhonu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tipy, jak prodloužit životnost baterie iPhonu

 (Foto banka 123RF)

Ještě není ani poledne a váš iPhone 13 mini hlásí, že je v červených procentech? Začněte svůj iPhone využívat efektivně a nakládejte s výdrží baterie tak, jak to potřebuje. Odměnou vám bude i delší doba životnosti baterie – doba, po kterou funguje baterie bez nutnosti její výměny. A také nemusíte v tašce věčně tahat nabíjecí kabel.

Málo šťávy? Omezte aplikace, které pracují na pozadí

Zkuste se podívat, které aplikace berou telefonu nejvíce šťávy na pozadí. Otevřete si Nastavení, vyhledejte kategorii Baterie a přejděte do sekce Aktivita aplikací. Tam uvidíte, kolik baterie daná aplikace využívá, když pracuje na pozadí. Pokud zrovna potřebujete šetřit baterií, můžete funkci vypnout. V Nastavení přejděte do sekce Obecné, vyberte kategorii Aktualizace aplikací na pozadí a zaklikněte Vypnuto.

Jak prodloužit výdrž baterie díky úpravě jasu

Velký displej oceníte vždy, když si chcete zahrát hry a nebo přečíst nejnovější zprávy. Problém však je, že velký displej také spotřebuje více procent baterie. Berte však v potaz také to, jaký model iPhonu máte. Velikostně menší modely budou mít už od rozbalení z krabičky menší výdrž a naopak. Takový iPhone 13 má dle specifikací výdrž až 19 hodin přehrávání videa, iPhone 13 Pro Max zvládne stejnou aktivitu po 28 hodin.

Vyzkoušejte 4 praktické tipy:

  • Přestaňte na telefonu trávit tolik času. Popřemýšlejte nad tím, kolikrát vezmete telefon do ruky třeba v tramvaji. Nikdo vám nepíše, nevolá, ani vám nepřišla žádná notifikace. Stejně máte telefon v ruce a bezmyšlenkovitě brouzdáte po sociálních sítích. Jenže právě tohle nevědomé používání telefonu je činnost, kterou můžete velmi rychle zkrátit na minimum. Poděkuje vám za to baterie i vaše koncentrace.
  • Zapněte si automatický jas. iPhone si sám upraví jas podle světelných podmínek v okolí, kde se právě nacházíte. Jak si automatický jas nastavit? Přejděte do Nastavení, vyberte Zpřístupnění, klikněte na Displej a velikost textu, úplně dole si zapněte Automatický jas.
  • Využijte funkci tmavého režimu. Tmavý režim najdete v Nastavení, ve složce Zobrazení a jas. Pokud vlastníte především iPhone s OLED displejem, tak vám tmavý režim ušetří dost procent baterie. Kromě toho je také tmavý režim šetrnější pro náš zrak, protože obrazovka s tmavým režimem nevyzařuje tolik modrého světla, které má vliv na pocit unavených očí. S tmavým režimem se tak trochu vracíme ke kořenům, protože černá byla podkladovou barvou na monitorech prvních počítačů.
  • Vypněte si funkci Probudit zvednutím. iPhone má spoustu skvělých vychytávek, které se ale dost podílí na spotřebě baterie. Jednou z nich je i funkce Probudit zvednutím. Displej se automaticky aktivuje už jen při pohybu s telefonem. Pokud každý den bojujete s výdrží baterie, tuto funkci si vypněte a nevyužívejte ji. Pro ušetření pár procent běžte do Nastavení, vyberte Zobrazení a jas, kde najdete funkci Probudit zvednutím.

Využívejte Wi-Fi místo mobilní sítě

Využíváte mobilní síť k připojení na internet i tam, kde můžete využívat služby Wi-Fi, protože je to pro vás pohodlnější, než se zeptat na heslo? Tak možná vás přesvědčí fakt, že váš iPhone pro načítání dat přes Wi-Fi spotřebuje mnohem méně energie než přes mobilní síť. Jakmile z místa s Wi-Fi odejdete, nezapomeňte si Wi-Fi v rámci úspory baterie zase vypnout.

Posledních pár procent? Zapněte si Režim nízké spotřeby

Kritická hrana 20 %? Zapněte si Režim nízké spotřeby. Najdete jej v Nastavení, v kategorii Baterie. iPhone si automaticky sníží jas, zoptimalizuje celkový výkon telefonu a také omezí animace na minimum. Kromě toho zamezí stahování e-mailů, přestane aktualizovat aplikace a také přepne příjem mobilních dat z 5G sítě na LTE.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.