Dnes je pátek třináctého: 13 zajímavostí o nejděsivějším datu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dnes je pátek třináctého: 13 zajímavostí o nejděsivějším datu

.
(SAZKA)

V germánské mytologii byl pátek dnem bohyně lásky, krásy a sexu. A v Asii je třináctka považována za šťastné číslo. Přesto nám při spojení pátek třináctého přejede mráz po zádech.

Pátek jako den tragedií a smůly vykresluje především Bible. V tento den byl podle ní ukřižován Kristus, začala potopa světa, v Babyloně došlo ke zmatení jazyků, Kain zabil Abela a Eva nabídla Adamovi jablko. Prostě všechno špatně. Třináctka pak symbolizuje neštěstí v podobě počtu hostů Poslední večeře, kdy třináctým měl být zrádce Jidáš. V pátek třináctého října 1307 začalo i vraždění a pronásledování rytířského řádu Templářů a od té doby už pověrčiví lidé měli jasno. Spojení pátku a třináctky nic dobrého nepřináší. Je to jen pověra? Těchto 13 faktů vám to, alespoň trochu, objasní...

1. Pátek třináctého se vyskytuje maximálně třikrát do roka.

2. Strach z pátku třináctého má dokonce dva odborné psychologické názvy: paraskavedekatriafobie a friggatriskaidekafobie. Strach z čísla třináct je pak triskaidekafobie.

3. Výškové budovy často nemají žádné podlaží označené jako třinácté. Jednoduše toto číslo vynechávají, případně na něj umísťují ostrahu či údržbu. Podle firmy Otis vyrábějící výtahy to je až 85 % budov.

4. Podle průzkumu pojišťovny Generali by pátek 13. vynechalo 37 % lidí při plánování operace, 34 % lidí při klíčovém rozhodnutí v životě nebo 16 % při podpisu zásadní smlouvy.

5. Z pohledu dopravních statistik je pátek dlouhodobě nejhorším dnem v týdnu, co se týče nehod. Loňské statistiky to jen potvrdily.

6. V pátek 13. se potopila výletní loď Costa Concordia.

7. Třináctka byla přeskočena už v Chammurapiho zákoníku.

8. Číslo třináct nesnášel kupříkladu Winston Churchill, který odmítal třináctého kamkoliv cestovat.

9. V pátek 13. zemřel italský operní skladatel Gioachino Rossini nebo americký raper Tupac Shakur.

10. Kdyby se jich dožil, oslavil by proslulý režisér hororů Alfred Hitchcock své sté narozeniny v pátek třináctého 1999.

11. V pátek 13. října 1972 se na mrazivých vrcholcích And zřítilo letadlo s uruguayským ragbyovým týmem. Jedenáct lidí ze 45 zemřelo při pádu, ale většina až při 72 dní dlouhém čekání v mrazivé pustině na záchranu. Té se dožilo 16 z nich.

12. Třináctka není jediné smolné číslo. Kupříkladu staří Římané měli problém s číslem 17 (XVII), protože přehozením písmen získali slovo VIXI, které znamenalo »Můj život skončil«. Smrt připomíná i číslo čtyři v čínštině, a proto v hotelech v Asii někdy vedle třináctého chybí i čtvrté, čtrnácté a čtyřiadvacáté podlaží.

13. Třináctka je považována za šťastné číslo v Indii a Thajsku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.