Naděje v léčbě rakoviny slinivky břišní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Naděje v léčbě rakoviny slinivky břišní

Do klinické studie přípravku SOT102 bude v Evropě a USA zařazeno 109 pacientů s nádory žaludku a slinivky břišní.
Do klinické studie přípravku SOT102 bude v Evropě a USA zařazeno 109 pacientů s nádory žaludku a slinivky břišní. (Blesk:Pro Blesk: Sotio)

Naděje, že se dá lépe než doposud léčit rakovina slinivky břišní, přichází z Brna. Lékaři z Masarykova onkologického ústavu tam podali jako první na světě pacientovi  nový přípravek na léčbu této zákeřné nemoci.

Jmenuje se SOT102 a vyvinula jej biotechnologická společnost Sotio Biotech ve spolupráci s kolegy ze Švýcarska. „Má schopnost cíleně vybrat nádorovou buňku, navázat se na její povrch a po průniku uvolnit vysoce účinné léčivo. A to bez toho, aby došlo k poškození zdravých buněk,“ řekl Aha! mluvčí Sotio Biotech Richard Kapsa.

Do klinické studie bude nyní podle něj zařazeno v Evropě a USA 109 pacientů s nádory žaludku a slinivky. „Přípravky, které vyvíjíme, představují jeden z nejzajímavějších léčebných přístupů v onkologii. Cílem je poskytnout účinnou a bezpečnou možnost léčby pacientům s vybranými pevnými nádory,“ řekl profesor Radek Špíšek, generální ředitel Sotio.

SVĚTOVÝ VÝZKUM

Lékaři z Masarykova onkologického ústavu se významně podíleli i na výzkumu nové diagnostické metody včasného záchytu rakoviny slinivky. Analýzou tuků v krevním séru pacienta by měla být vyvinuta metoda, která pomůže typ rakoviny odhalit v časném stadiu a v raných bezpříznakových stadiích.

Přečtěte si
Eva Korotvičková
10. 5. 2022 • 23:48

Byl by to zázrak a zasloužil by Nobelovu cenu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.