První případ opičích neštovic přijel z Belgie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

První případ opičích neštovic přijel z Belgie

Opičí neštovice.
Opičí neštovice. (Reuters)

Z hudebního festivalu v Belgii si zřejmě přivezl nákazu opičími neštovicemi český občan. Jde o první potvrzený případ v tuzemsku.

„Začátkem května pobývala pozitivně testovaná osoba s přáteli na hudebním festivalu v belgických Antverpách. Po návratu začala vnímat první nespecifické příznaky od zarudlých až slzících očí, přes postupný výskyt vyšších tělesných teplot od 37,5 do 39 stupňů Celsia,“ popsala průběh nemoci šéfka pražských hygieniků Zdeňka Shumová.

Později se u nemocného objevily pupínky, které nejprve připomínaly akné, později začaly praskat. Všem rizikovým kontaktům nakaženého byla nařízena třítýdenní karanténa. Počet nemocných nemusel být konečný. Státní zdravotní ústav (SZÚ) prověřoval ještě další dva podezřelé případy. Výsledky byly naštěstí negativní.

V Evropě už 131 případů

Starý kontinent eviduje už 131 případů opičích neštovic a 106 podezření na tuto nemoc. Virové choroba je příbuzná největšího zabijáka historie – pravých neštovic. Má však mírnější průběh. K přenosu je třeba podle odborníků dlouhodobý a blízký kontakt.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.