Zručný tesař a užitečný lékař: Ťukne více než 10x za vteřinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zručný tesař a užitečný lékař: Ťukne více než 10x za vteřinu!

Datlí samci teď na jaře vábí samičky.
Datlí samci teď na jaře vábí samičky. (Foto pro Aha! – Jaroslav Vogeltanz, Eva Pleskotová, Miloslav Anderle, Ondřej Belfín)

Tdddddd, tdddddd ozývá se v lese typické bušení datla do dřeva. Jeho hlava se přitom pohybuje rychlostí až 25 kilometrů za hodinu. V okamžiku nárazu do stromu překoná asi tisíckrát sílu gravitace.

Do kmenu datel černý dokáže silně ťuknout více než desetkrát za vteřinu. Jak je možné, že takové otřesy jeho mozek vydrží, že si nezlomí zobák, neoslepne od odletujících třísek a dokáže z hlubin stromu vytáhnout hmyzí larvy? Příroda ho dokonale vyzbrojila. „Do vínku mu dala silný rovný zobák, který je zpevněný podélnými lištami a na konci svisle seříznutý v dlátovité ostří,“ říká Věra Sychrová z České společnosti ornitologické.

Důvodů, proč datel buší do dřeva, je více. Jedním z nich je hledání potravy. K jejímu sběru mu pak slouží až 25 centimetrů dlouhý a mrštný jazyk. Vytáhne ho dopředu na více než jednu délku zobáku. „Za to může prodloužený jazylkový aparát. Špička jazyka je ostrá a se zpětnými háčky, takže dobře slouží k harpunování larev hmyzu v jejich chodbičkách ve dřevě,“ popisuje Sychrová.

Jazyk datla je navíc pokrytý zvláštními slinami, takže kořist se na něj může i nalepit. Na jaře pak datel bušením a hlasovým projevem označuje hlavně své teritorium a dává najevo sílu. Vábí tak samičku.

Datlové si dělají hnízda v dutinách stromů.

Proč se nezblázní?

Poškození mozku a oka vibracemi při tesání zabraňuje zmnožená houbovitá kostní tkáň mezi zobákem a mozkovnou, dále minimum mozkomíšního moku, který by svým vlněním mozek spíše ohrožoval. Důležité je i zpevnění krční části těla a čelistí silnými svaly k odvedení a pohlcení otřesů pevným svalnatým trupem, který je vyztužen širokými žebry. Při dlabání je tedy v akci celé tělo.

Třísky neproniknou

Aby datel nevdechl odletující třísky, brání nozdry štětinovitá pera. Oko zase chrání silná mžurka a při tesání jej ptáci těsně před úderem zavírají. Na kůře se udrží díky zahnutým ostrým drápům, krátkým robustním běhákům a silným svalům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.