Rádce Aha! Jak se chovat při srážce se zvěří | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Rádce Aha! Jak se chovat při srážce se zvěří

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Podle České kanceláře pojistitelů jsou tři čtvrtě všech sražených zvířat srnky. Na silnici se objevují právě teď z celého roku nejčastěji. Rizikový je čas úsvitu a několik hodin po západu.

Ani pandemický rok s omezeným provozem nás neuchránil před neštěstím na silnicích. „Za celý rok 2021 došlo k 15 261 dopravním nehodám se střetem se zvěří (meziroční nárůst o 5,6 %) s celkovou výší škody 631 mil. Kč (nárůst o 14,7 %), což představuje průměrnou výši jedné dopravní nehody cca 41 tis. Kč (nárůst o 8,6 %),“ říká Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů, a dodává: „75 % všech nehod při střetu se zvěří nastává po střetu vozidla se srnou a druhé nejčastější zvíře, které je příčinou nehod při střetu se zvěří, je v 11 % divoké prase. V případě střetu se srnou vychází průměrná výše škody na vozidle 31 947 Kč, zatímco v případě nehody s divokým prasetem se jedná o 44 626 Kč, tedy o 40 % více, než je tomu u střetu se srnou.“

Před zvěří neuhýbejte

Když vám zvěř skočí na silnici, sešlápněte naplno brzdu, ale neuhýbejte. Náraz do stromu či protijedoucího auta by měl mnohem horší následky. Pokud to stihnete, ztlumte dálková světla a zatrubte.

V lese zvolněte

Střetům se zvěří se úplně vyhnout nejde, ale pomůže prevence. Kdykoliv vjíždíte do nepřehledných míst s remízky, křovinami a lesem, zpomalte a mějte oči na stopkách a nohu na brzdě. Především v rizikové časy okolo úsvitu a soumraku.

Po nehodě volejte policii

Když zvěř srazíte, ze všeho nejdříve zavolejte policii a asistenční službu pojišťovny. Místo nehody označte a nafoťte. Se zvířetem nemanipulujte. Policejní protokol budete potřebovat pro pojišťovnu.

NA TOHLE POZOR

● Viníkem při srážce se zvěří je vždy řidič. Pokud nemáte připojištění, pojišťovna neuhradí škody na voze ani na zdraví řidiče.

● Po místním mysliveckém sdružení můžete škody vymáhat pouze v případě, když prokážete, že se v době nehody v místě konal hon, v jehož důsledku vám zvěř skočila pod kola.

● S tělem zvířete nehýbejte. Mohlo by vás zranit, ale také by to mohlo být vnímáno jako trestný čin pytláctví, za který hrozí kromě pokuty až 5 let vězení. Raději místo nehody označte trojúhelníkem a manipulaci se zvěří nechte na policii a myslivcích. Policii volejte vždy, i kdyby zvíře uteklo. Protokol bude vyžadovat i pojišťovna.

● K nehodám se zvěří dochází nejčastěji ráno okolo 6.00 a okolo 22.00 večer.

● Srnky působí nehody nejčastěji v dubnu a květnu, prasata v říjnu a listopadu.

● Největší škody přepočítané na km silniční sítě byly způsobeny zvěří loni v Praze (téměř 30 tisíc Kč/km).

● Průměrně došlo loni v ČR ke srážce se zvěří na každém 7,7 km silniční sítě.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.