Děsivé ceny energií! JAK UŠETŘIT A NENALETĚT ŠMEJDŮM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Děsivé ceny energií! JAK UŠETŘIT A NENALETĚT ŠMEJDŮM

ilustrační foto
ilustrační foto (profimedia)

Česko bojuje s drahou elektřinou, a také s drahým plynem! Vyhlídky na levnější energie jsou prakticky v nedohlednu. „Pravděpodobnost, že by šly ceny energií dolů, je hodně malá,“ říká ekonom Lukáš Kovanda. Na co si dát pozor? A co byste měli vědět v souvislosti s energiemi?

Buď si sáhnete hlouběji do kapsy, nebo začnete šetřit. Podle odborníků nám peněženku zbytečně vysávají nejen drahé energie, ale i plýtvání. Přitom ušetřit se dá na mnoha místech a mnoha způsoby. Skokově teď stoupnou ceny za energie těm, kterým končí třeba tři roky stará fixace. Stejně jako u čerpací stanice kontrolujete cenu paliva, stejně tak pravidelně kontrolujte i cenu plynu či elektřiny.

Pokud se vám zdá drahá, koukněte se u konkurence, jakou nabízí cenu. S přechodem k jinému dodavateli vám často nový dodavatel pomůže. Přejít můžete obvykle nejpozději 6 týdnů před koncem smlouvy na dobu určitou. Pokud víte, že vám smlouva končí třeba až za dva roky, nechte si poradit od seriózního dodavatele, jestli se třeba vyplatí zaplatit pokutu za předčasné odstoupení. U smluv na dobu neurčitou záleží na výpovědní lhůtě, která bývá 2 až 3 měsíce.

Co dělat při krachu dodavatele?

Loni v říjnu zkrachoval energetický gigant Bohemia Energy a několik menších dodavatelů. Do problémů se tak dostalo více než 900 tisíc odběratelů elektřiny nebo plynu. Do podobné situace se může dostat každý. Co v takovém případě dělat?

■ Zachovejte chladnou hlavu

O dodávku elektřiny nebo plynu rozhodně nepřijdete. Postará se o to tzv. dodavatel poslední instance (DPI). Ten se vám za pár dní ozve a dostanete od něj základní informace včetně ceny, za kterou vám bude energie dodávat. Sami do té doby nemusíte dělat nic.

■ Co znamená zkratka DPI?

Dodavatel poslední instance (DPI) je státem určená firma, která automaticky nastupuje místo končícího dodavatele. Můžete u něj být maximálně půl roku. Takovou dobu máte na to, abyste si sami aktivně našli nového dodavatele. Přejít k němu můžete bez jakékoliv pokuty. DPI jsou v případě elektřiny ČEZ Prodej (většina ČR), E.ON Energie (jižní části ČR) a Pražská energetika (Praha a blízké okolí). V případě plynu to jsou Innogy Energie (většina ČR), E.ON Energie (Jihočeský kraj) a Pražská plynárenská.

■ Kolik u něj zaplatíte?

Často jde o vyšší sumu, než jste platili u řádného dodavatele. Opak však není vyloučen. DPI pro vás totiž zajistí energie za cenu, která by měla být odrazem ceny na velkoobchodní burze.

Víte, že...

...největší kus koláče z nákladů průměrné české domácnosti na energie ukousne vytápění (50 až 80 %), v závěsu za tím ohřev vody (15 až 30 %) a svícení a chod domácích spotřebičů (10 až 20 %)?

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (4. 4. 2022)

Přečtěte si
Lubica258
3. 6. 2023 • 21:09

My bydlíme v novém domě necelé dva roky a už u nás byli 2x s nabídkou na jiného dodavatele elektřiny, tak jsme je hodně rychle vyprovodili . O nic takového nemáme zájem. Elektřinu šetříme tak, že jsme si na topení pořídili tepelné čerpadlo a máme nízké zálohy. S výběrem tepelného čerpadla nám pomohla firma na topenářské práce z https://frydl-servis.cz/topeni/ a jsme s ním spokojení.

Ludmila Říhová
28. 9. 2022 • 21:43

To je opravdu strašné co se dnes děje na tom poli s energiemi. Nikdy jsem nic podobného nezažila. Lidé by měli začít instalovat do svých domácností alespoň nějaké úsporné produkty. Jako jsou třeba kvalitní okna, která se dají kupříkladu pořídit na https://www.jis.cz. Já si tedy myslím že kvalitní okna která jsou izolovaná jsou základem.

koliaska
29. 5. 2022 • 11:23

Tak toto je v dnešní době určitě dost ožehavé téma. Taky teď doma řešíme jak ušetřit na vytápění. Hrozně bychom chtěli tepelné čerpadlo, ale je to strašně drahé. Reálnější se tedy zdají spíš krbová kamna. Dívala jsem se a není to až tak drahé. Budeme k nim ale muset asi pořídit i nový komín. Co jsem tak koukala, tak komíny jednoprůduchové nabízí například tady: http­s://ww­w.ko­minycz-eshop.cz/kominy-keramicke/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.