Národní muzeum s novou expozicí: Lebka, která prozradí povahu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Národní muzeum s novou expozicí: Lebka, která prozradí povahu!

Národní muzeum
Národní muzeum (Foto Aha! – Tonda Tran a Ivan D. Hladík)

Ještě dál do minulosti než v dříve otevřených expozicích láká návštěvníky pražské Národní muzeum. Vůbec poprvé nabízí pohled do naší historie od středověku po 19. století na unikátní výstavě plné výjimečných předmětů. A pozor, ve vitrínách také uvidíme neobyčejné lebky a hlavy. A na ty jsme se soustředili.

Na pouť časem od první světové války až po vstup České republiky do Evropské unie návštěvníky pozvalo Národní muzeum v expozici Dějiny 20. století. Nyní jde dál, až do tajuplného středověku, na ploše 1300 m2 nabízí na 2000 unikátních exponátů, nad nimiž se tají dech! „Jsou mezi nimi nejmenší středověké šperky či artefakty dokumentující každodenní život lidí, ale i největší exponát v podobě arcibiskupského kočáru z 18. století, který lze s trochou nadsázky označit za mercedes své doby,“ upřesnil ředitel muzea Michal Lukeš. Stejně jako v dalších výjimečných expozicích, tak i tady si lze řadu věcí osahat, například potěžkat si meč či palcát, postavit z kostek katedrálu nebo odhalit tajemství erbů. Dozvíte se ale i to, jak naši předkové začali ochutnávat vědu, jak bojovali i jak úplně obyčejně žili... Při návštěvě muzea, která se tu stává velkým objevitelským dobrodružstvím.

Pseudověda

Tajemná popsaná lebka uprostřed expozice zaujme snad každého, nejen milovníka okultních či jiných spiritistických věd. Jde totiž o frenologickou pomůcku, lebku, kterou používali mudrci na přelomu 18. a 19. století! Po čase obor zanikl jako šarlatánský a pseudovědecký, ale jedna z mála propriet se zachovala právě v Praze. Jak známo, podle tvaru hlavy se kdysi určoval charakter a schopnosti... Frenologie vzešla z oblíbené fyziognomie, která už od dob antiky vykládala charakter i duševní schopnosti podle tvaru a velikosti obličejových rysů. Nová nauka učila, že tvar je dán vývojem specifických částí mozku, což mělo mít patrně rozhodující vliv na charakter i duševní schopnosti člověka.

Čímpak bys mohl být?

Všeobecně se za zakladatele tzv. lebozpytu považuje Franz Joseph Gall, původem Němec, který působil ve Vídni. Nejprve měl seriózní ordinaci, časem se vyrojili jemu podobní a pořádali zájezdy a besedy a přednášková turné. Ta měla mnohdy až varietní charakter: frenolog byl v očích publika téměř génius, jemuž stačí rukama prohmatat hlavu dobrovolníka, aby během několika minut například určil, jaké povolání by mu sedělo. Zájem ale postupně upadal, na konci 19. století nebyl o pokoutné věštění zájem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.