Z ubytovaných uprchlíků rodina? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Z ubytovaných uprchlíků rodina?

Míšu (druhá zprava) a Ukrajinky baví společné vaření, při kterém se i zasmějí
Míšu (druhá zprava) a Ukrajinky baví společné vaření, při kterém se i zasmějí (Foto archiv paní Míši)

Spíš jako členové domácnosti než spolubydlící žije uprchlá ukrajinská máma s dvěma dětmi a babičkou pod střechou Míši (31) v Albrechticích u Lanškrouna. S ní i jejími nejbližšími se spřátelily a sžily jako velká rodina.

Když se Míša s partnerem Petrem (32) a synem Františkem (5) rozhodli přijmout uprchlíky, věděli, že přijdou o veškeré soukromí. V domě totiž zatím mají obyvatelnou jen jednu velkou místnost a sociálku. Proto jsou moc rádi, že si s Kristinou (33), učitelkou v mateřince, která utekla s dcerkou Kirou (4), synem Mikolou (6 měsíců) a svojí mámou Natálií (53) z bombardovaných Sum, hned sedli. „Je to lepší, než jaké byly představy,“ pochvaluje si Míša první týden soužití, ve kterém zní čeština, ukrajinština, ruština i anglický jazyk.

Nejvíce si Míša s Ukrajinkami popovídá při společném vaření. Trochu se trumfují v přípravě jídel. Ukrajinky překvapují více. „České chutě jsou pro jejich jazyky celkem obvyklé, zatímco Ukrajinky nám jídlem vyrazily dech už několikrát. Nejvíce polévkou okroškou, která se jí studená. Chutí připomíná bramborový salát a její nejpodivnější ingrediencí je perlivá voda. Někdy dokonce majonéza,“ popsala hostitelka.

Nejčastějším tématem rozhovoru s ukrajinskou rodinou je kultura obou národů. Někdy se ale nevyhnou ani debatě o válce. „Natalia před ní utíká už podruhé. Původně totiž pochází z Uzbekistánu, odkud kdysi prchla do Ruska, když se válčilo mezi Uzbeky a Turky. Pak ji láska zavála na Ukrajinu, kde byla šťastná. Netušila, že ji potká tato situace ještě jednou,“ tlumočila Míša vyprávění ženy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.