Smutná oslava Jana Ihnatíka z Havířova: Hrůza, Kyjev zase krvácí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Smutná oslava Jana Ihnatíka z Havířova: Hrůza, Kyjev zase krvácí!

Veterán v uniformě československé armády, s níž osvobozoval v mládí i Kyjev.
Veterán v uniformě československé armády, s níž osvobozoval v mládí i Kyjev. (Foto Aha! – Karel Janeček, rodinný archiv)

Radost, ale i smutek provázely včerejší oslavu stých narozenin bojovníka z druhé světové války Jana Ihnatíka z Havířova. To první kvůli životnímu jubileu, to druhé zapříčinila válka na Ukrajině.

„My českoslovenští vojáci jsme bojovali o Kyjev v roce 1943. Němci z něj udělali pevnost. A dnes je to stejné. Je mi smutno, že se dnes o toto město opět bojuje. Němci vraždili obyvatelstvo a nechali na Ukrajině krvavou stopu. Dnes se tam krev civilistů prolévá zase,“ říká Aha! Jan Ihnatík.

Jako nacisti...

Obává se, jak to s Kyjevem a i Ukrajinou dopadne. „Smrt si vybírá daň na nevinných lidech. Nešťastná válka. Nikdy bych ji už nechtěl zažít, a je mi úzko z dnešní situace. Za války nacisti vyřvávali: Zabijte tu každého. Dnes se odtud ozývají podobně nechutné výkřiky,“ říká smutný válečný hrdina.

Stalin lhal

Jako mladík sloužil v československé armádě, která se podílela na osvobozování Ukrajiny. „Po válce jsem tam, ve svém domově, chtěl doma založit rodinu a hospodařit. Nevyšlo to. Můj rodný kraj, Podkarpatská Rus, připadl Sovětskému svazu. Stalin tvrdil, že to místní chtějí. Nechtěli jsme, nebyla to pravda,“ vzpomíná a krčí rameny Jan Ihnatík.

Konec lidstva?

Už tehdy se tím podle jeho názoru narušila rovnováha mezi národnostmi, jejichž řevnivost přerostla až do stávajícího válečného konfliktu. „Před druhou světovou válkou tam byli všichni zajedno. Kvůli mocenským touhám je i ten dnešní konflikt,“ tvrdí válečný veterán. „Je třeba udělat těm zločinům přítrž. Za jakoukoliv cenu. Jinak to může být konec lidstva,“ dodal ještě Jan Ihnatík.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.