Rolety Den a noc pro zdravější bydlení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rolety Den a noc pro zdravější bydlení

Rolety Den a noc pro zdravější bydlení
Rolety Den a noc pro zdravější bydlení (Shutterstock)

Současné trendy v bydlení kladou zvýšené nároky na všechny prvky v domácnosti. A tak domácí vybavení, jako třeba rolety Den a noc, má hned několik funkcí – jsou nejen praktické a užitečné, ale mohou plnit i funkci estetickou, nebo pomáhají udržet si zdraví a předcházet nemocem a úrazům.

Na jakém principu rolety Den a noc pracují?

Pro látkové rolety Den a noc je charakteristické složení stínicí látky. Ta je tvořena dvěma druhy látek, které se pravidelně střídají. Vždy je jeden pruh průhledný, nebo spíše průsvitný a druhý neprůhledný a v některých případech dokonce neprůsvitný. Toto charakteristické pruhování jim dalo i jiný název – rolety Zebra, případně DUO rolety anebo Twin rolety

Látka se normálně stahuje z kazety, umístěné v horní části okna buď přímo na okenním rámu, případně přivrtané ke zdi či stropu. Rolety Den a noc ovšem nestahujeme za spodní konec látky jako u jiných typů rolet. Látka se totiž přes okno odvíjí ve dvou vrstvách. Zadní vrstva, která přiléhá k oknu, se nepohybuje. Před ní se odvíjí a pohybuje přední vrstva tak, jak klesá středová napínací tyč, aby se posléze dostala přes napínací tyč k oknu a tam se zastavila.

Zdravější prostředí díky roletám Den a noc

Ne, nechceme tu tvrdit, že rolety Den a noc patří mezi zdravotní pomůcky. Ani jim nepřipisujeme žádné magické schopnosti, jako se o to snaží někteří výrobci různých lamp, magnetů a frekvenčních zářičů. Spíše chceme jen ukázat, že pokud s nějakým zdravotním problémem bojujete, mohou být vhodné rolety jedním z mnoha pomocníků v cestě za lepším zdravím.

V čem tedy konkrétně rolety Den a noc mohou být zdraví prospěšné?

Pylové alergie

Senná rýma je lidové označení pro různé alergie na pyl rostlin. Ten, kdo nějakou alergii má, potvrdí Vám, že od března asi do září skoro nemůže otevřít okno a pořádně vyvětrat. Všude je plno pylu. A že některé stromy a jejich pyly jsou obzvláště agresivní. Třeba bříza, lípa nebo vrba.

Ale nejen pyly. Stačí jen, aby Vám pod oknem začali pracovníci městských služeb sekat trávu. To je teprve pro alergika lahůdka. To pak místo balíčku kapesníků nosíte po bytě roli kuchyňských utěrek a jedna Vám nevydrží ani 2 dny.

Rolety Den a noc nabízejí pomoc – mohou fungovat zčásti jako hrubý filtr pylových částic, které do bytu pronikají otevřeným oknem. Plánujete-li jejich využití tímto způsobem, je dobré na to myslet již při montáži a rozhodnout se podle toho.

Montáž rolet je totiž možná hned několika způsoby:

  1. rolety bez vrtání – roletu lze upevnit zavěšením na okno bez vrtání. Od dodavatele obdržíte sadu háčků, které jen zaklesnete za okenní rám, a na ně pak pověsíte kazetu s roletou;
  2. vrtání do okenního rámu – tady přivrtáte k horní části okenního rámu dva úchyty, do kterých pak kazetu s látkou vložíte;
  3. vrtání do stěny či stropu – zde už jsou potřeba hmoždinky a trocha přesnější práce, ale zase můžete mít roletu tak širokou, že zakryje obě okenní křídla či celý okenní výklenek.

Má-li roleta účinně bránit té největší náloži pylu zvenčí, využijte nejlépe montáž s vrtáním do zdi či stropu. Při stažení rolety zakryjete celý okenní prostor a alergeny budou mít minimální možnost přímého průniku dovnitř.

Citlivost na světlo

Kdo s tím problém nemá, bude možná považovat citlivost na světlo za zženštilost a rozmazlenost. Ovšem vyjádření typu: „Vyhnal bych ho na pole, ať pořádně maká, a ono ho to přejde.“ jsou přinejmenším znakem neznalosti a nedostatku empatie.

Fotofobie, světloplachost čili přecitlivělost na světlo může být příznakem celé řady závažných onemocnění.

Pokud jste ale na světlo citlivější a žádné vyšetření nic závažného nepotvrdilo, není třeba vyvolávat paniku – prostě si jen se sluníčkem moc nerozumíte. Uvítáte jistě pobyt v místech, kde jsou zatažené rolety nebo žaluzie, případně je pokoj úplně bez oken.

Potíže s termoregulací

Jak termoregulaci pomáhají rolety Den a noc? Snižují výkyvy světla a tepla v místnosti. V létě je možné udržet nadbytečné teplo venku za okny a v zimě udrží rolety více tepla v místnosti. V práci se světlem a teplem vynikají zejména rolety s vyšším stupněm stínění, označované jako Blackout rolety.

Větrat v zimním období je dobré, ale vždy jen krátce naplno otevřít okna, nechat vyměnit vzduch a po pár minutách opět zavřít. Stěny zůstanou prohřáté a nestihnou vychladnout, čerstvý vzduch se za chvíli ohřeje, a regulátor topení nemusí snížení teploty ani zaregistrovat.

Bezpečnost a úrazy

Možná se ptáte, jak může roleta ovlivnit bezpečí domova nebo způsobit úraz. Když se nad tím ale zamyslíte, je to nasnadě – rolety mají ovládací řetízky. Pokud se někdo neopatrně pohybuje v dosahu řetízku, může se stát, že se do něj zamotá.

Hlavně děti jsou v ohrožení, že si při hře z řetízku na roletě udělají nedopatřením smyčku okolo krku, a pak je neštěstí na světě. Pokud však používáte rolety od zodpovědného výrobce, jakým je například www.fexi.cz – jednička na trhu s roletami Den a noc, můžete být v klidu. Všechny rolety jsou vybaveny bezpečnostní pojistkou, která se přetrhne při vyvinutí i jen o něco silnějšího tahu. Už i váha domácí kočky způsobí přetržení řetízku a zvíře či dítě jsou v bezpečí.

Myslete tedy na své zdraví i na pohodlné a estetické bydlení. Rolety Den a noc jsou připraveny Vám posloužit.;

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.