Fotbalový fanoušek z Opavy: 625 tisíc utratil za šály | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Fotbalový fanoušek z Opavy: 625 tisíc utratil za šály

První šála sbírky Tomáše Hrubého. Tehdy nesla název Kaučuku Opava, dnes SFC Opava.
První šála sbírky Tomáše Hrubého. Tehdy nesla název Kaučuku Opava, dnes SFC Opava. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Mohl jezdit v luxusním bouráku, nebo z peněz zaplatit pořádný kus hypotéky na byt. Vystudovaný inženýr a fanoušek fotbalové Opavy Tomáš Hrubý (38) je ale nadšeným sběratelem šál sportovních klubů. Jeho sbírka čítá 2500 kousků z celého světa v hodnotě 625 tisíc korun a dál se rozšiřuje.

Sběratelská vášeň se v Tomáši Hrubém probudila na konci jarní sezony roku 1995, kdy opavský tým postoupil do první ligy. „Při odchodu ze stadionu jsem koupil svou první šálu. Tehdy se náš klub jmenoval Kaučuk Opava,“ vzpomíná. Následně jeho záliba nabrala na obrátkách. Když se během svých cest po Česku a zahraničí dostane do míst proslulých kopanou, vždy si suvenýr místního klubu pořídí. 1830 týmů „Druhou šálu jsem si dovezl z italských Benátek. Někdy mi něco přivezou známí, kamarádi. Píšu si o ně i do klubů,“ popisuje. Takto získal do sbírky pestrobarevné kousky od více než 1830 týmů světa.

Sestavuje si ze šál celé ligové tabulky. „Některé se shánějí lehce, jiné hůře, třeba nemám Atlantik Lázně Bohdaneč anebo Xaverov Horní Počernice,“ pokračuje nadšenec. 27 let vášně Tomáš založil dokonce internetové stránky, kde šály mění s jinými fandy. „Je to vášeň, radost i potěšení. Mám v tom desítky tisíc, průměrně vyjde šála na 250 korun. Je to ale za 27 let sbírání. Neznám u nás nikoho, kdo má rozsáhlejší sbírku šál s fotbalovou tematikou,“ dodal.

Je v něm kus kluka

„Je to krásný pocit, když rozbaluji paklík, který mi přinese pošta. Je v tom napětí i vzrušení, i to je při podobném koníčku jeho důležitou součástí. Člověk se vrací do dětských let, zachovává si kus mladosti,“ vyznal se ze své vášně Tomáš Hrubý.

Stále nové a nové

Na www.scarves-hrubec.cz. se dají nalézt šály, které je ochoten vyměnit za jiné, chybějící. Mám všechny, to si těžko bude moci někdy říct. Sportovní kluby je čas od času pro své fanoušky obměňují a připravují i limitované edice šál pro konkrétní zápasy.

Z daleké exotiky

Ve sbírce má opavský patriot šály z celého světa, nechybí z Austrálie, Indie, Egypta, Filipín, Jihoafrické republiky, Gibraltaru či Singapuru. „Aktuálně se pídím po šálách z anglické páté nejvyšší soutěže. Chybí mi jich už jen pět, aby byla celá tabulka kompletní,“ konstatuje Hrubý.

Víte, že…

...největšími sběrateli fotbalových šál jsou tři kolegové z Portugalska, Anglie a z Ruska? V kolekcích jich mají od sedmi do devíti tisíc kusů.

Věrný fanoušek

Opavský fotbal je spolu se sběratelskou vášní další láskou Tomáše Hrubého. „Nadále chodím a jezdím na každý zápas Opavy, i když se jí teď tolik nedaří. S týmem budu stále, i kdyby hrál jen krajský přebor, nenechám si naše ujít,“ vyznal se Aha!.



Přečtěte si
Eva Korotvičková
13. 2. 2022 • 00:08

No aspoň mu nebude zima na krk až ho doma s tím vyhodí

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.