Policejní úlovek z kolumbijské Cartageny: 19 780 ořechů plných kokainu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Policejní úlovek z kolumbijské Cartageny: 19 780 ořechů plných kokainu!

Kokain v kokosech.
Kokain v kokosech. (Foto Profimedia.cz, Instagram)

V přístavu v kolumbijské Cartageně leželo 504 plátěných pytlů a v nich 19 780 kokosových ořechů pro přepravu do italského Janova. Jenže místo kokosového mléka obsahovaly tekutý kokain, a tak zásilku zabavila policie!

Kokainu se mezi dealery přezdívá »sníh«, a tak událost vyvolává vzpomínku na film Kokosy na sněhu, v němž se jamajští bobisté vydali soutěžit na zimní olympiádu do Calgary 1988. Plnění kokosů drogou muselo být celkem namáhavé. „Obsah vylili a místo něho naplnili každý kokos drogou v tekutém stavu,“ sdělil zástupce prokuratury s tím, že zatím nebyl v souvislosti se zadržením kontrabandu nikdo zatčen. Policie musí nejprve vysledovat, kdo všechno byl za dodávku zodpovědný. A hodnota zásilky? Ani tady policisté moc neprozradili.

„Laboratoř musí zjistit obsah kokainu v plodech, pak teprve bude možné stanovit hodnotu kontrabandu.“ Většina drog z Kolumbie směřuje do Itálie a do Španělska, další míří do Belgie a Nizozemska. Rozbití slavných drogových kartelů z Medellínu a Cali v 80. a 90. letech minulého století vyvolalo dojem, že éra drogových králů v Kolumbii skončila. Opak je však pravdou. Kolumbie dnes podle policejních zpráv produkuje více drog než kdykoliv předtím! Podle zprávy OSN dosahují plochy půdy pro pěstování koky v Kolumbii úctyhodných 171 000 hektarů! Pro srovnání, největší český národní park Šumava má rozlohu 68 000 hektarů. Takže je otázka, kolik neobjevených kokosů nadívaných kolumbijským »sněhem« už mezitím v Evropě přistálo...

Návykové potraviny

Dodávky potravin jsou často využívány drogovými kartely k pašování. Španělská policie odhalila v roce 2018 celkem 745 kg kokainu v ananasech. Ve stejném roce se v Alžírsku dostal do potíží se zákonem kapitán lodi, který měl v zásilce masa ukryto 700 kg kokainu. Američtí celníci pro změnu našli 1800 kg marihuany v zásilce limetek a dalších 90 kg mezi papričkami jalapeños a okurkami. Jako skrýš už sloužily i konzervy všeho druhu. Až do Česka, konkrétně do Lidlu ve Zbraslavi u Prahy, se pak v dubnu 2015 památně zatoulal metrák koksu ukrytého v krabici s banány...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.