Ostrava si připomněla dva roky od útoku šíleného střelce Vitáska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ostrava si připomněla dva roky od útoku šíleného střelce Vitáska

Vrah Ctirad Vitásek.
Vrah Ctirad Vitásek. (Foto Blesk - David malík a archiv PČR)

Na den přesně po dvou letech od vražedné střelby, kterou rozpoutal Ctirad Vitásek (†42) ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě, proběhla včera u památníku sedmi obětí pieta. Zpovzdálí vše sledoval muž, který ten den prožíval obzvlášť intenzivně.

V budce u parkoviště, přímo před budovou polikliniky, kde Vitásek vraždil, sloužil osudného 10. prosince strážný Pavel (68). „Můj kolega šel zrovna do polikliniky pro kafe. Za chvíli se vrátil k smrti vyděšený, že se uvnitř něco děje,“ vylíčil. „Hned jsem v boudě zhasl a čekal, co se bude dít. Za chvíli kolem běhalo policejní komando se samopaly. Část vpadla dovnitř, část obcházela areál. Ven vybíhali vyděšení pacienti, sestry i doktoři. V tu chvíli jsem nevěděl, že jde o střelbu,“ řekl Aha! hlídač.

Parkoval u něho?

Když se k panu Pavlovi dostaly informace, o co jde, sám se zděsil. „Netušil jsem, kde vrah vlastně parkoval a odkud pak ujížděl pryč. Možná přímo tady u mě. Možná jsem po něm chtěl 30 korun za parkovné a ani o tom nevím,“ poznamenal s hořkým úsměvem. Službu měl Pavel loni i letos při výročí tragédie. Mlčky pozoroval, jak hejtman Ivo Vondrák, primátor Ostravy Tomáš Macura a vrcholní zástupci policie, strážníků, nemocnice i církve položili na pomník obětem svíčky a květiny.

Co se stalo?

Ctirad Vitásek nakráčel 10. prosince beze slova do čekárny traumatologie a bez varování začal střílet po lidech. Údajně před střelbou ještě vyhodil děti, pak přistoupil k první oběti, zakřičel „Jedna!“ a vystřelil. „Dva!“ řval a opět vystřelil. Takhle měl postupovat po celou dobu, čin mu trval několik sekund. V nastálém chaosu se vytratil a pak odjel autem na Opavsko, kde se u Děhylova zastřelil. Těsně před zásahem policie. Ještě předtím se v Jilešovicích přiznal své matce, co udělal a že se hodlá zabít.

Maminka oběti: Nesmíříme se!

Obzvlášť bolestné okamžiky prožívala u piety maminka Simony D. (†51), jedné z obětí. „Nikdy se nesmířím s tím, jak Simonka odešla. Zabili ji dva dny před jejím svátkem. Stále to moc bolí,“ plakala. „Nechápeme, jak něco takového vůbec může někdo spáchat,“ poznamenali zase manželé Jana a Petr Mentnarowští (oba 80), kteří také přišli uctít oběti a na pomníku zapálili svíčku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.