ŽHAVÉ RADY: Jak bezpečně rozpoznat sexuální přitažlivost? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

ŽHAVÉ RADY: Jak bezpečně rozpoznat sexuální přitažlivost?

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock.com)

Nejen v začátcích vztahu, ale i v dlouholetém manželství se čas od času potřebujeme ujistit, že toho druhého (stále) přitahujeme a vzrušujeme. Jenže jak, když náš protějšek otázky na toto téma často s nezájmem odbyde? Podle vědců je to poměrně jednoduché: sledujte, nakolik jste sehraní ve fungování vašich těl!

Vědci z univerzity v nizozemském Leidenu zkoumali fyziologické podobnosti u 70 párů, kterým v místnosti nasimulovali rande. Všechny přitom vybavili speciálními senzory, které sledovaly pohyb očí, mimiku tváře, srdeční rytmus a změny ve vodivosti kůže. A výsledky všechny překvapily!

Když srdce bije stejně...

Až dosud panoval názor, že jasným signálem zájmu a sexuálního vzrušení je, pokud partner či partnerka kopíruje grimasy svého protějšku nebo styl mluveného projevu. Holandská studie však poukázala na důležitější parametry, které značí vzájemnou náklonnost. Problémem je, že při běžné interakci je téměř nepostřehnete... Dvojice, které po skončení studie vědcům potvrdily vzájemné sympatie, totiž během pokusu vykazovaly stejné fyziologické změny. Oba měli stejný nebo velmi podobný srdeční rytmus, potili se a odborníci u nich shodně zaznamenali i změny ve vodivosti kůže.

„To v dnešní době online randění poukazuje na důležitost reálného kontaktu,“ dodávají výzkumníci. „Tato fyziologická synchronizace je totiž něco, co lidé v běžné komunikaci často nazývají pocitem spřízněnosti. A patrně pramení z toho, že naše tělo nějakým způsobem ví, že před ním stojí vhodný partner nebo partnerka.“ Srdeční tep u svého protějšku sice pozorovat nemůžete, pokud tedy oba nevlastníte chytré hodinky. Zvýšené pocení už ale jistě zaregistrujete. A pokud se vám i to těžko odhaluje, můžete sledovat i další ukazatele, které vám napoví, zda vás vaše drahá polovička ještě nehodila přes palubu...

Oční kontakt

Při společné večeři nebo jen obyčejné konverzaci pozorujte, jestli se vám váš partner dívá do očí. Podle psychologů si lidé, kteří se vzájemně stále přitahují, hledí do očí zhruba 75 % společně stráveného času, zatímco u vyčpělých vztahů je to jen 30 %.

Telefony pryč

Počítače, tablety, telefony... Chytré technologie často ovládají náš život. Pokud je však vaše drahá polovička schopná se jich doma vzdát a věnovat se společným činnostem, vztah klape dobře, myslí si odborníci.

Všechno zařídím!

Pánské pokolení má v DNA zakořeněno, že musí být užitečné. Pokud se tedy muži i po letech snaží doma vyřešit všechny problémy včetně rozbitého vodovodního kohoutku, je to, milé dámy, v pořádku. Ženy zase mají silné mateřské pudy a potřebují o své milé pečovat. Dobrým znamením tedy je, pokud manželka čas od času uvaří muži oblíbené jídlo nebo se kousne a sleduje s ním film, který ji ve skutečnosti vůbec nebaví.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.