Intimním život v době pandemie? Víc porna, sexu nastejno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Intimním život v době pandemie? Víc porna, sexu nastejno

Dlouhý lockdown milostným hrátkám doslova nahrával.
Dlouhý lockdown milostným hrátkám doslova nahrával. (Foto Shutterstock)

Současná nelehká situace zasáhla většinu oblastí lidského bytí, tu sexuální nevyjímaje. Jak ji lidé ustáli? Zaháněli nudu sexuálními rozvernostmi, nebo tomu bylo právě naopak? Průzkumy mluví jasně…

Stejnou otázku si kladli vědci z Národního ústavu duševního zdraví, kteří na toto téma provedli výzkum s názvem Láska a sex za časů koronaviru. Ten se konal ve třech měsíčních vlnách, aby doložil náhled na proměny zkoumaných oblastí v dostatečném časovém rozestupu. „Do první vlny výzkumu se zapojilo více než 2500 účastníků, do druhé vlny 1400 účastníků a do třetí vlny 800 účastníků,“ popisuje Mgr. Kateřina Klapilová, Ph.D., z Národního ústavu duševního zdraví.

Jak jsme si vedli?

Zjistilo se, že zcela zásadní veličinou zůstává fakt, zda se jedná o lidi žijící v dlouhodobém svazku či nikoliv. Zadaní jedinci, kteří zůstali »uvězněni« vedle svého partnera a nepociťovali nijak zásadně pokles životní spokojenosti, dokonce vykazovali vyšší sexuální touhu! Není se proto čemu divit, že u nás nyní zažíváme tak masivní baby boom. Oproti tomu nezadaní účastníci výzkumu zjistili, že na ně dost razantně dopadá život bez partnera a touha si jej najít. Kromě chybějícího parťáka pro život totiž také pociťovali zvýšené sexuální pnutí. I proto byl v této skupině zaznamenán nárůst sledování pornografie.

Stres – zabiják touhy

Jako významný ukazatel, který vstupoval do vnímané sexuální spokojenosti u párů během pandemie, se ukázal stres vyvolaný z času společně stráveného s partnerem. „Účastníci s vyšším skóre zmíněného stresu častěji vykazovali pokles partnerské spokojenosti a naopak. Dalším silným stresorem pak byla péče o děti. Jiné zkoumané stresory (např. strach z nákazy nebo obavy o zdraví) neměly na sexuální spokojenost významný vliv,“ říká Kateřina Klapilová.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (23. 5. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.