Před 50 lety zemřel Král železa: To byl nejsilnější Čech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Před 50 lety zemřel Král železa: To byl nejsilnější Čech

Plakát zvoucí na vystoupení gladiátora Franty Česala.
Plakát zvoucí na vystoupení gladiátora Franty Česala. (Foto Martin Maleček, Rostislav Česal)

Trhal řetězy, holou rukou zatloukal hřebíky, přes prsa mu přejížděla nákladní auta. Na jeho vystoupení se hrnuly nadšené tisícové davy; nebylo mu v Čechách a na Moravě rovno. Od úmrtí největšího českého siláka Franty Česala (†80) z Brna uplynulo 50 let.

Říkali mu Král železa a první republika neměla většího siláka. Před Česalem údajně závistí bledl i legendární Gustav Frištenský, za svého nedostižného učitele jej považoval i známý silák Franta Kocourek.

Přišel o oko

Sporý pořízek Franta Česal se vyučil kotlářem a získal neobyčejnou sílu. Při osekávání nýtů jej ale zasáhla špona a jako mladík přišel o oko. A v té době se dal na zápas. „Brzy se vypracoval a stal se celoevropsky uznávaným profesionálem,“ vzpomíná vnuk Rostislav Česal.

Spráskal tři lupiče

Po válce Franta Česal osmnáct let obsluhoval motoristy na benzince. Jednou ji přepadli tři výrostci a chtěli po poloslepém sedmdesátníkovi peníze. „Musel se tedy bránit, jednomu z nich při tom zlomil ruku, všechny je zvalchoval na hromadu a předal policii,“ říká vnuk.

Komunisté o něj nestáli

Po změně režimu byla společensky přijatelná už jen jeho zápasnická kariéra a z Krále železa tak byl Mistr zápasu. Ve školách vyprávěl o svém zápasnickém mládí a samozřejmě to vždy okořenil nějakým siláckým kouskem, ze kterého byla školní mládež unešená. Svá silácká čísla předváděl také užaslým štamgastům v restauraci U Mikulášků.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (5. 12. 2021)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.