Odchovali 161. tučňáka Humboldtova: Kolik vážíš, mladej? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Odchovali 161. tučňáka Humboldtova: Kolik vážíš, mladej?

Mládě, které se vylíhlo 11. září, už váží 3,5 kila.
Mládě, které se vylíhlo 11. září, už váží 3,5 kila. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Ochmýřený fešáček poprvé vykoukl v Zoo Praha z hnízda. Tučňáci Humboldtovi – táta Kulička a máma Sněhurka o potomka v noře už dva měsíce společnými silami pečují.

Mládě chovatelé pravidelně kontrolují. Rodiče jsou vzorní, a tak hezky přibírá. O péči se dělí. Oba ho krmí a zahřívají ho svými těly. Od samého začátku ho krmí natrávenými rybami. Ve čtyřech až šesti měsících už bude tučňáček jíst sám. Nyní zhruba dvouměsíčního potomka, který se začíná pohybovat po expozici, ostražitě hlídají, aby mu ostatní tučňáci neublížili.

„Bývají zákeřní. Poznají, že se mládě neumí bránit, a klovou do něj. Stačí malý údar do hlavy a nepřežije. I v přírodě dělají rodiče potomkům bodyguardy,“ vysvětluje chovatel Jakub Mezei. Pohlaví 161. tučňáka Humboldtova odchovaného v Troji bude znát až za několik měsíců. Zoo chová tento druh již 60 let. Pražská skupina momentálně čítá 27 jedinců.

Od kaše k rybám

Rodiče malého tučňáka krmí rybami natrávenými na kaši. Jak mládě roste, začnou se v ní objevovat větší kousky masa, až nakonec dostává jen zlehka natrávené celé ryby. Přechody zařídila sama příroda. „Mládě stále více žadoní a oni nestihnou potravu tolik natrávit,“ vysvětluje Mezei.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.