Docházejí aditiva! Hrozí hory odpadků a nesjízdné silnice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Docházejí aditiva! Hrozí hory odpadků a nesjízdné silnice!

Hrozí povalující se odpadky
Hrozí povalující se odpadky (Blesk.cz - David Malík)

Ve složité situaci se ocitají popeláři a cestáři na Třinecku, ale i v mnoha dalších koutech republiky. Docházejí jim aditiva, která musejí přidávat do nafty, aby výfukové plyny nových dieselových motorů dosáhly požadované úrovně emisních limitů Euro IV a vyšších.

Moderní vozy bez aditiv nevyjedou, firmy proto ve snaze předejít problémům zastavily prodeje svých starších vozů. „Měsíčně potřebujeme zhruba tři tisíce litrů aditiv AdBlue, protože máme 95 procent aut v evropské normě 6. Pokud bychom aditiva nesehnali, všechny motory kategorie od Euro 5 a výš musíme odstavit,“ vysvětlil jednatel odpadové společnosti Smolo Lukáš Bojko.

Podle něj by v takovém případě nastal chaos. Za týden by odpadky zaplavily města a komunikace by za mrazu a sněhu byly nesjízdné – totožný problém se totiž týká i vozů zimní údržby. „Aditiva sháníme, kde se dá, i v zahraničí. A platíme za ně dvojnásobek toho, co před týdnem,“ dodal Bojko s tím, že firma Smolo běžně nabízí k prodeji starší auta, jejichž motory aditiva nevyžadují. „Prodej jsme nyní stopli. Netušíme, zda se popeláři nakonec nevrátí na silnice svážet odpadky z obcí, průmyslových podniků a zdravotnických zařízení právě ve starších autech,“ uzavřel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.