Aby prsa byla zdravá: Samovyšetření a prevence | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Aby prsa byla zdravá: Samovyšetření a prevence

Rakovinu může signalizovat bulka
Rakovinu může signalizovat bulka (iStock.com)

Je už každoročním zvykem, že v říjnu na sebe prsy upoutávají největší pozornost. A to je jedině dobře. Ale aby byly prsy zdravé, nestačí se o ně starat jen jeden měsíc v roce. Proto jsme pro vás připravili tipy, díky kterým si na ně vzpomenete mnohem častěji, minimálně jednou za měsíc!

Samovyšetření 1× měsíčně

To jste určitě čekali. Ale stále je to ta nejúčinnější metoda, jak si své prsy chránit a včas rozeznat sebemenší změny, které mohou značit problém. Největším strašákem je rakovina prsu, která se projevuje u celých 75 % žen hmatnou nebolestivou bulkou. Méně častými projevy jsou pak bolesti prsu, vtažení kůže či bradavky a výtok z bradavky.

Preventivní prohlídky

Preventivní prohlídky patří ke správné péči o zdraví. V České republice na ně chodí pouze každý čtvrtý Čech. Ke gynekologovi chodí na preventivní prohlídku pravidelně jen cca 50 % žen. Přemýšlíte, na jaké preventivní prohlídky máte nárok, odkdy a v jakých intervalech? Zajděte na stránku www.preventivniprohlidka.cz a zjistěte, jaké prohlídky máte absolvovat dle vašeho věku a pohlaví. Ženy po 45. roku věku by rozhodně neměly zapomínat na screening rakoviny prsu, prováděný každé dva roky v mamografických centrech!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.