Skauti »na čekačce«! Chtějí do oddílů, kapacity jsou ale naplněné | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Skauti »na čekačce«! Chtějí do oddílů, kapacity jsou ale naplněné

Děti si v oddílech zkoušejí různé hry.
Děti si v oddílech zkoušejí různé hry. (skauti)

Tábory, výpravy nebo hry s kamarády, to si asi většina lidí představí pod slovem skaut. Do největší české organizace pro děti se nyní hlásí noví zájemci. Jenže ne všichni jsou úspěšní, leckde má Junák plno!

V těchto dnech probíhají nábory do skautských oddílů. Loni je komplikovala pandemie, nováčků přišlo o čtvrtinu méně než obvykle. Letos by to mnozí rádi dohnali, a tak nastal pravý opak – děti se do oddílů hrnou ve velkém. Jenže tam, kde je skautů nejvíce, už nezbývá místo. Platí to třeba pro Jihomoravský a Středočeský kraj či pro hlavní město. „Skauti z obcí v okolí Prahy udávají, že na čekacích listinách do jejich oddílů je i 150 dětí,“ uvedla skautská tisková mluvčí Barbora Trojak. Důvodů je několik. Chybějí dospělí vedoucí, limitující jsou i nedostatečné kapacity kluboven nebo jejich nevyhovující stav.

Lepší je počkat

Řešení ale existují, například nástup mezi junáky odložit. Nejčastěji se hlásí žáci prvních až třetích tříd. „Rodiče si nezřídka myslí, že v deseti letech už je na skauting pozdě, ale oddíly mají často ve starších věkových kategoriích volněji. Novinkou je pak také oslovování dospělých, kterým nabízíme možnost stát se dobrovolníkem a pomáhat při vedení oddílu,“ vysvětlil starosta Junáka – českého skauta Josef Výprachtický. Další šance je pak zapsat se do nově vznikajícího oddílu, jen loni jich přibylo 40.

Obnovili klubovnu

Zbrusu nové prostory mají skauti v Říčanech. Tam se rozhodli postavit novou klubovnu, aby zvýšili kapacitu té původní, postavené už v roce 1969. „Do toho nám ale stará budova vyhořela. Stavěli jsme tedy dvě budovy zároveň,“ vylíčil říčanský vedoucí a architekt klubovny Tomáš Rajtor.

Víte, že...

...počty skautů a skautek u nás již 15 let rostou? Je jich téměř 70 tisíc. Junák je původně českým ekvivalentem pro mezinárodní označení skaut, vymyslel jej zakladatel českého skautingu A. B. Svojsík (1876 – 1938).

Boskovičtí bez zázemí?

Nejistá budoucnost čeká oddíly v Boskovicích, třetím největším středisku skautů u nás. „Klubovny máme kromě fary ve dvou městských budovách. Jenže první objekt, v němž sídlí náš největší oddíl, má demoliční záměr, a s druhým má město jiné plány,“ uvedla boskovická vedoucí Ludmila Klíčová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.