REKONSTRUKCE: Pravá tvář svaté Ludmily! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

REKONSTRUKCE: Pravá tvář svaté Ludmily!

Vědci zrekonstruovali tvář svaté Ludmily.
Vědci zrekonstruovali tvář svaté Ludmily. (Cícero Moraes / Naše historie)

První česká světice byla zavražděna před 1100 lety. Do tváře se jí díváme ale až nyní! Svatá Ludmila (860 – 921) měla podle nových poznatků výrazný předkus, měla problémy s váhou a na svou dobu byla prý velmi vysoká.

Podobu české kněžny a detaily o jejím životě včera odhalil mezinárodní vědecký tým v Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí v Praze. Odborníci při výzkumu vycházeli z vlastní fotodokumentace ostatků české kněžny, další informace jim dodal paleoantropologický výzkum z roku 1981. Rekonstrukce tváře se ujal brazilský specialista Cícero Moraese (38), který pro tyto potřeby vytvořil speciální počítačový program. „Díky tomuto softwaru se podařilo zrekonstruovat kompletní obličejovou část lebky svaté Ludmily,“ řekl člen výzkumného týmu Matěj Šindelář.

Robustní žena

Podle nových zjištění měla kněžna stejně jako ostatní Přemyslovci výrazný předkus horní čelisti. Na tehdejší dobu měřila nadprůměrných 168 centimetrů. Ludmila byla oproti dobovým malbám robustnější postavy a zřejmě měla i problémy s častým kolísáním váhy a bolestmi hlavy. V době jejího zavraždění ovšem stále žila aktivním životem, na ostatcích totiž nebyly nalezeny žádné známky senilní atrofie.

Královna Judita i knížata

Vědci v minulosti představili podobizny několika postav české historie. Letos v únoru jsme vůbec poprvé mohli vidět tváře dětí svaté Ludmily a pozdějších vládců českých zemí Spytihněva I. (875 – 915) a Vratislava I. (888 – 921). V minulosti získala stejným způsobem svou podobu i druhá česká královna Judita Durynská (1135 – 1174). Světlo světa brzy spatří i tvář svatého Václava, vnuka svaté Ludmily.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.