UP*DELISMUS: Nutnost 21. století - znáte? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

UP*DELISMUS: Nutnost 21. století - znáte?

Naučte se nahlas formulovat svá přání,
Naučte se nahlas formulovat svá přání,  (iStock.com)

Pokud se naučíte některé věci vypoustět, budete o dost šťastnější. Tady jsou!

  1. Zní to možná trochu zvláštně, ale naučte se být trochu drzí! Dovolte si svobodně se rozhodnout, co chcete a nechcete dělat. Říct NE, necítíte- li se komfortně. A hlavně – buďte pohodlní! Stresujete se každoročně kvůli nákupu dárků na Vánoce? Tak se domluvte s rodinou, že vy žádné dárky pořizovat nebudete. Pokud chtějí příbuzní pokračovat v tradici, je to jejich volba. Ta vaše je ale jiná.
  2.  Je velmi důležité být alespoň někdy jen sám se sebou. Ať už tento čas trávíme aktivně (sportováním), nebo pasivně (třeba četbou a přemýšlením), není od věci si chvíli odpočinout od lidí kolem nás. I partnerskému vztahu prospěje, pokud budete některé věci dělat »separé«.
  3. Každý problém nebo stresová situace vyvolávají určité pocity. Ty by na sebe v ideálním případě měly navazovat v následujícím řetězci: lítost – smutek – hněv/rozčilení – lhostejnost. S komplikací se vypořádáme jedině tehdy, projdeme-li postupně všemi stadii.
  4. Naučte se nahlas formulovat svá přání, své pocity, prosby nebo emoce. Nebojte se nahlas říct: »Jsem šťastný« nebo »Jsem smutný«, »Dneska nemám svůj den« či se pochválit. Můžete na sebe také mluvit, ať už pouze vnitřně, nebo nahlas. Používejte přitom druhou osobu jednotného čísla, podle odborníků je to efektivnější.

Více v Nedělním Aha! (22.8.2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.