Čápata táhla na jih, rodiče mají líbánky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Čápata táhla na jih, rodiče mají líbánky

Takto vypadal poslední průlet čápat nad rodným hnízdem před tahem do Afriky.
Takto vypadal poslední průlet čápat nad rodným hnízdem před tahem do Afriky. ( capibohuslavice.cz)

Na cestu do tepla na jih už odlétla většina letos vylíhnutých čápů a nyní se tam vydávají i jejich rodiče. V Bohuslavicích u Trutnova to ale vypadá, že tamnímu čapímu páru se nikam nechce.

Všichni čtyři potomci Brunclík, Horymír, Šemík i Vesna, které letos zplodili na 31 metrů vysokém komínu rodiče Bohouš s Bohunkou, vylétli z hnízda a zamířili do Afriky už minulý týden. Předpokládalo se, že máma s tátou za nimi potáhnou druhý den, jenže jsou stále na místě. Po odletu mláďat si Bohunka s Bohouškem samotu vyplňují častými milostnými hrátkami, což se v minulosti ještě nestalo. Nosí do hnízda novou podestýlku, jako by jej chtěli zazimovat. „Chovají se, jako by právě přiletěli na počátku dubna a chystali se hnízdit znovu,“ divil se i ornitolog Tomáš Prouza.

Teplo 9000 kilometrů daleko

Čápi bílí, kteří hnízdí v Česku, se přes zimu shromažďují v afrických savanách a stepích. Nejvíce jich je v Jihoafrické republice, což je nejvzdálenější cíl tahu těch českých, tedy místo vzdálené od jejich domova okolo 9000 kilometrů. Do této destinace ale neletí přímo. Překonávají zhruba dvojnásobek této dráhy. Proto je čáp bílý naším nejdéle táhnoucím druhem.

Přečtěte si
-bello-
30. 8. 2021 • 13:00

čápi , tak jako strom lípa je pro mě Česko

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.