Rychlá akce na záchranu bílých opeřenců v Cehnicích na Strakonicku: Čapí sirotci budou žít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rychlá akce na záchranu bílých opeřenců v Cehnicích na Strakonicku: Čapí sirotci budou žít!

Po pár dnech od vyklubání putovala první dvě čápata do hnízda k náhradním rodičům Honzíkovi a Mařence.
Po pár dnech od vyklubání putovala první dvě čápata do hnízda k náhradním rodičům Honzíkovi a Mařence. (Foto Záchranná stanice Makov)

Neobyčejný příběh záchrany čapího rodu se odehrál na Strakonicku. Když se tady smrtelně zranil jeden z čápů sídlící na komíně v Cehnicích, spustili lidé pomocnou akci. A ta má, zdá se, šťastný konec.

Vše začalo telefonátem na obecní úřad, že na zemi v blízkosti čapího hnízda v Cehnicích leží zraněný čáp. Starostka ihned začala jednat. „Kolegové jeli s poraněným čápem do záchranné stanice Makov v Čížové na Písecku. Já mezitím požádala o pomoc hasiče s plošinou.Ti z hnízda na komíně kulturního domu vybrali pět vajec. Ty jsme dopravili do záchranné stanice,“ řekla starostka Helena Sosnová. Vejce převáželi v nádobě se zrním podle rad ochránců přírody.

Rychlá reakce

„Jen díky rychlé reakci se podařilo vejce uchovat. Skončily v líhni. Jedno bylo neoplodněné. Po pár dnech se z dalších vyklubala čápata. Bohužel čáp vážným vnitřním zraněním podlehl,“ vysvětlil šéf záchranné stanice Makov Libor Šejna.
Navzdory tomu končí čapí drama velkou nadějí. Ptačí sirotky ochránci přírody postupně vložili do hnízda handicapovanému čapímu páru Honzíkovi a Mařence, kteří v záchranné stanici žijí už léta. Ti se jich okamžitě ujali.

Mrkněte na ně

Jak se daří náhradní rodince a co dělají mláďata z Cehnic v novém domově, tak to můžete sledovat pomocí webkamery. Mrkněte se na www.makov.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.